Vágólapra másolva!
Kolumbiában több hónapos hajsza után elfogták az ország legerősebb drogbáróját. A Don Marióként ismert vezért több ezer tonna kokain csempészésével vádolják. A nyomravezetőnek a rendőrség két milliárd dollárt ajánlott, cserébe Don Marió minden megölt rendőrért ezer-ezer dollárt ígért.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai hatóságok letartóztatták az ország legnagyobb drogbárójának számító Daniel Randon Herrerát. A Don Mario néven ismert férfit az ország északnyugati részén fogták el - közölték a kolumbiai hatóságok, akik előzőleg 2 milliárd dolláros díjat ígértek a nyomravezetőnek. Don Mario viszont fegyvereseinek minden egyes megölt rendőrért 1000 dollárt ígért - írja a BBC.

Herrera maga is egy fegyveres csoport tagjaként kezdte. Később azonban gyakorlatilag magánhadsereget épített ki, amelynek mintegy ezer fegyveres volt tagja. A csoportot megtűrte a Farc gerillaszervezet is, miután megegyezés született arról, hogy nem támadják egymást - írja a BBC.

A kolumbiai rendőrség hónapok óta Herrera nyomában volt, a drogbárónak azonban mindig egy lépéssel előttük járt. Don Mario elfogásán ötszáz rendőr dolgozott, egyelőre több száz tonna kokain csempészésével vádolják.

Valahányszor a kolumbiai hatóságok lefejezték a nagy drogkartelleket, a szerveződések élére új vezetők kapaszkodtak. A BBC elemzője szerint a tapasztalatok azt mutatják, Herrera elfogása vérontáshoz vezethet az egymással rivalizáló lehetséges utódok között.

Kolumbiában, a világ legnagyobb kokaintermelő államában a drogkereskedelem visszaszorítása évtizedek óta megoldhatatlan problémának bizonyul. Az országban megtermelt kokain nagy része az Egyesült Államokba vándorol - csempészútvonalakon Mexikón keresztül, ahol az utóbbi időben drámaian megnőtt a kábítószerrel kapcsolatos erőszakos cselekmények száma. A mexikói drogháborút egyelőre nem sikerült lezárni.