Francia halászok blokkolják a kompközlekedést a La Manche-on

Vágólapra másolva!
Három kikötőt is blokád alá vettek kedden francia halászhajók, a szigorú uniós halászati kvóták ellen tiltakozva. Kedd estére csak Calais kikötőjét tették szabaddá. A BBC szerint több ezer utas rekedt a kikötőkben.
Vágólapra másolva!

Három kikötőt is blokád alá vettek francia halászhajók a La Manche-csatornán. Calais Boulogne és Dunkirk bejáratát állták el a halészok, akik a halászati kvóták miatt tiltakoznak. A blokád miatt számos kompjárat nem tudott elindulni, illetve kikötni az érintett kikötőkben. A tiltakozók kedden késő este szabaddá tették Calais bejáratát, az egyik komptársaság, a P&O Cruises szerint körülbelül 3000 ottrekedt utast kell elszállítaniuk.

Az akciót francia halászszakszervezetek szervezték, amelyek elégedetlenkednek az Európai Unió által bevezetett egyre szigorúbb halászati kvótákkal. A halászok azt követelik a francia kormánytól, hogy álljon ki érdekeikért, vagy adjon nagyobb pénzügyi támogatást. Azt nem tudni, meddig tervezik a blokádot. Az EU szerint a halászat korlátozása a legjobb módszer arra, hogy elkerüljék a halállomány túlhalászás miatti pusztulását.