Tízezrével ölik az elefántokat a szabályok enyhítése óta

Vágólapra másolva!
Természetvédők szerint évtizedek óta nem látott méreteket öltött az orvvadászat Afrikában, mióta néhány afrikai ország engedélyt kapott arra, hogy legálisan adjon el elefántcsontot Kínának és Japánnak. Nemrég óriási illegális elefántcsont-szállítmányt foglaltak le a vámosok Vietnamban, a 900 elefánt maradványaiból álló rakományt feltehetőleg Kínába akarták eljuttatni a csempészek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hat hétben 6,5 milliárd forint értékű elefántcsontot foglaltak le Délkelet-Ázsiában, köztük az eddig leleplezett harmadik legnagyobb illegális agyarszállítmányt - írja az Independent. Vietnami vámosok az előző hónapban 6,23 tonna, 900 elefánttól származó agyarra bukkantak hulladék közé rejtve egy hajón, amely egy tanzániai kikötőből indult útnak. A természetvédelmi hatóságok szerint az orvvadászat olyan méretet öltött az utóbbi időben Kenyában, Tanzániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szudánban, amilyet nem láttak az elefáncsont-kereskedelem 1989-es betiltása óta.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Cites tavaly októberben úgy döntött, engedélyezik 108 tonna elefántcsont eladását Kínába és Japánba négy olyan afrikai országnak, amelyekben nagy az elefántállomány. A természetvédők szerint a most megtalált illegális szállítmányok igazolják korábbi félelmeiket, miszerint az engedély megadása föllendíti az orvvadászatot és az illegális kereskedelmet is. A Cites tagadja, hogy kapcsolat lenne az eladás tavaly októberi engedélyezése és az orvvadászat, csempészet között.

Becslések szerint 37 ezer afrikai elefántot ölnek meg minden évben az orvvadászok Afrikában. Kenyában az elmúlt egy évben megkétszereződött a leölt elefántot száma, a Kongói Demokratikus Köztársaságban az előző öt évben harmadával csökkent az elefántállomány.

A természetvédők szerint a legális kereskedelem jó álcaként szolgál a csempészeknek. A vietnami vámosok szerint a lefoglalt szállítmány végcélja Kína lett volna. "Bár a vizsgálat még tart, szerintünk a Vietnamban lefoglalt 6,2 tonnás szállítmányt Kínába szánták. Nem valószínű, hogy Vietnam fel tudna venni ekkor mennyiséget" - mondta a Nemzetközi Állatjóléti Alap elefántprogramjának vezetője, Michael Wamithi.

Az elefántcsont-kereskedés tilalmát az 1980-as végén az után vezették be, hogy katasztrofálisan csökkent az elefántállomány: akkoriban évente 70 ezer állatot öltek le az orvvadászok. A kontinens elefántállománya 1,3 millióról 625 ezerre zuhant.

A TRAFFIC vadkereskedelmet megfigyelő hálózat februári jelentése szerint a csempészett elefántcsont ára kilónként 325 ezer forintra nőtt. A Cites vitatja ezt az adatot, szerintük irreálisan magas ez az összeg a legális áru kilónkénti 35 ezer forintos árához képest. Kenyában a csempész elefántcsont kilójának ára körülbelül 8000 forint. Mivel egy felnőtt elefánt agyara körülbelül 50 kilót nyom, egyetlen állat elpusztításával annyit lehet keresni, mint amennyi egy farmer egyéves jövedelme - írja az Independent.