Elnapolták az egyetlen életben maradt mumbai támadó perét

Vágólapra másolva!
Eleve egy hét késéssel indult, de megint csúszik a tavaly novemberi mumbai mészárlás miatt indult per. Az egyetlen életben maradt támadó ügyének első tárgyalását azt követően napolták el, hogy a vezető bíró összeférhetetlenségre hivatkozva leváltotta a férfi védőügyvédjét.
Vágólapra másolva!

Alighogy elkezdődött, el is napolták az egyetlen életben maradt mumbai támadó perét Indiában. A férfit, a pakisztáni állampolgárságú Mohamed Adzsmal Amir Kaszabot gyilkossággal és India ellen indított háborúval vádolják. Kaszab pere szerdán kezdődött, ám berekesztették, miután az ügy főbírója leváltotta a vádlott védőjét.

Az ügyvéd ellen az volt a kifogás, hogy ugyanebben az ügyben egy sértettet is képvisel. Ő ugyanakkor azt állította, hogy csak egyszer találkozott a sértettel, és még nem is állapodtak meg arról, hogy elvállalja-e az ügyét. A BBC mumbai tudósítója szerint az eljárást elnapolták. Nem ez lesz az első alkalom, hogy a késést szenved a per. Eredetileg a múlt hétre tűzték ki az első tárgyalást, de el kellett halasztani, mert nem készült el idejében a speciális tárgyalóterem.

Külön e miatt a per miatt építettek ugyanis egy hat méter hosszú, bombabiztos alagutat, amely összeköti Kaszab celláját a bírósággal. Az első tárgyalási napra több száz rendőrt és katonát rendeltek ki. Kaszab korábbi két előzetes bírósági meghallgatását - ugyancsak biztonsági okokból - videós kapcsolaton keresztül tartották. Kaszab és társai - indiai gyanú szerint a pakisztáni Laskar-i-Taiba szervezet tagjai - tavaly novemberben hajtottak végre egymás után több véres leszámolást Mumbaiban. A támadásban közel 170 ember vesztette életét. A férfira halálbüntetés vár, ha bebizonyosodik a bűnössége.

Rajta kívül két indiait is azzal gyanúsítanak, hogy a Pakisztánban is betiltott szervezet tagjai, és ők végezték a felderítést a támadók számára. Hamarosan az ő ügyükben is elindul a per. A támadás miatt Pakisztánban is voltak letartóztatások, például elfogták a támadók feltételezett vezetőjét.