Észak-Korea nem tárgyal többet atomprogramja leszereléséről

Vágólapra másolva!
Soha többé nem vesz részt az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokon - jelentette ki Észak-Korea. Phenjan az ellen tiltakozik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta április 5-i fellövését.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte közelmúltbeli rakétafelbocsátását - jelentette be kedden a phenjani külügyminisztérium. Phenjan hivatalosan először reagált arra, hogy a BT hétfőn egyhangúlag elítélte a nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta április ötödikei fellövését. A BT álláspontját nem határozat, hanem az annál "gyengébb", úgynevezett elnöki nyilatkozat formájában hozta nyilvánosságra.

A phenjani külügyminisztérium a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által ismertetett közleményében viszont azt írja, hogy a távol-keleti ország határozottan elutasítja a BT-döntést, és többé nem akar hatoldalú tárgyalást. A közlemény szerint Észak-Korea "soha többé" nem vesz részt ilyen megbeszéléseken és úgy tekinti, hogy nem köti egyetlen olyan döntés sem, amelyet e tárgyalásokon hoztak meg. A hatoldalú tárgyalásokon eddig Észak -és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína képviselői vettek részt. A phenjani külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy Észak-Korea az ország atomlétesítményeinek újraindítását tervezi és folytatni kívánja "űrprogramját".

Észak-Korea azt állítja, hogy az április 5-én fellőtt rakétájával távközlési műholdat bocsátott fel a világűrbe. Az Egyesült Államok és szövetségesei viszont úgy vélik, hogy Phenjan valójában nagy hatótávolságú rakétáját akarta tesztelni.

Az ENSZ BT állásfoglalása szerint Észak-Korea a rakétafelbocsátással megsértette azt a 2006-os BT-határozatot, amely megtiltotta számára a nukleáris kísérleteket és ballisztikus rakéta indítását.

A tokiói külügyminisztérium, a phenjani bejelentésre reagálva közleményében szorgalmazta, hogy Észak-Korea fogadja el a BT által kiadott elnöki határozatot, amely elítéli az április 5-i rakétakísérletet és térjen vissza a nukleáris leszereléséről folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz. Az orosz külügyminisztérium szóvivője "sajnálkozásának" adott hangot az észak-koreai döntéssel kapcsolatban és felszólította az ázsiai ország vezetését: ne vonuljon ki a pekingi tárgyalásokról.