Öt katona az áldozata a drogbárók fegyveres támadásának Libanonban

Vágólapra másolva!
Öt halottja van annak a hétfői fegyveres támadásnak, amelyet a libanoni hadsereg járőregysége ellen hajtottak végre a Bekaa-völgyben - közölték biztonsági illetékesek.
Vágólapra másolva!

A libanoni hadsereg járművét Bejrúttól 60 kilométerre keletre, a Rajak és Baalbek közötti úton lesből támadták meg a fegyveresek. Az első jelentések arról szóltak, hogy rakétával lőtték ki a katonai járművet, szemtanúk szerint viszont géppisztoly-sortüzet zúdítottak rá. Négy katona a helyszínen meghalt, egy tiszt később halt bele sérüléseibe.

Az incidensnek feltehetően köze van a hadsereg és a helyi törzsek közötti feszültséghez. Az elmúlt hetekben a katonák többször is lecsaptak az egyes klánok bűnszövetkezeteire, amelyek kábítószer-kereskedelemmel, autólopásokkal és más illegális tevékenységekkel tettek szert nagy jövedelmekre.

Helyi informátorok szerint a bandák fosztogatni kezdték a Hezbollah síita fegyveres szervezet tagjainak házait és gépkocsijait is. Elképzelhető az is, hogy a mostani támadást megtorlásnak szánták egy drogbáró haláláért. Ali Abbász Dzsaafart, aki ellen 172 rendbeli bűncselekmény miatt volt érvényben elfogatóparancs, Baalbek közelében ölték meg a közelmúltban és családja a libanoni médián keresztül "bosszút fogadott" haláláért.

"Nemzetbiztonság elleni támadás"

A katonákat ért támadás hírére Baalbekben több fegyveres üdvlövéseket adott le a levegőbe, mire a hadsereg körülzárta a város érintett negyedét és megerősítette a járőröket. Helikoptereket is vezényeltek Baalbek fölé.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő elítélte a támadást és hangsúlyozta: "Libanon minden állampolgárára és az ország minden területére egyformán vonatkoznak a törvények". Nabih Berri, a parlament elnöke "a nemzetbiztonság elleni támadásnak" minősítette az akciót és felszólította a Bekaa-völgy lakosságát: támogassák a biztonság és a stabilitás megerősítésére tett erőfeszítéseket, "ne hagyják, hogy az ezzel szembeszállók magukkal sodorják" a lakosságot.

A Bekaa-völgyben évtizedek óta virágzik a drogkereskedelem, az 1975 és 1990 közötti polgárháború idején a legfőbb bevételi forrásnak, több milliárd dolláros iparágnak számított. Később az Egyesült Államok nyomására felszámolták az illegális ültetvények többségét, de az elmúlt évek politikai bizonytalansága ismét felvirágoztatta a kábítószer-üzletet.