Megkönnyítik a kubai amerikaiak hazalátogatását

Vágólapra másolva!
Eltörlik a kubai származású amerikaiak Kubába utazásának korlátozását. A jövőben szabadabban lehet pénzt és csomagot is küldeni azoknak, akiknek családtagjaik élnek a kommunista országban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök utasítást adott hétfőn az illetékes minisztériumoknak, hogy érvénytelenítsék a kubai származású amerikai állampolgárok Kubába látogatását korlátozó rendelkezéseket - közölték washingtoni kormányzati források. Barack Obama a külügy-, a pénzügy- és a kereskedelmi minisztériumot is arra utasította, hogy a lehető leghamarabb szüntessék meg a kubai amerikaiak szigetországi utazására, valamint a pénzküldemények és a csomagok küldésére vonatkozó korlátozásokat.

A látogatások könnyítése csak azokra az amerikaiakra vonatkozik, akiknek vannak családtagjaik a kommunista országban. Csomagot és humanitárius jellegű küldeményt bárkinek lehet majd küldeni, kivéve a rendszer funkcionáriusait, de nem kaphatnak csomagot a havannai kormány tisztviselői és a kommunista párt tagjai sem.

Korábban kiszivárogtatott információk szerint a korlátozások feloldásának az a célja, hogy segítsen a politikai szabadságra vágyó kubai népnek. Ehhez a korlátozások megszüntetése úgy járulhat hozzá, hogy csökkenti a kubaiak függését a rendszertől. Hírügynökségi jelentések szerint egy nyilatkozatot is kiadnak majd, amelyben felszólítják a kubai kormányt, hogy ne akadályozza a csomagok és a pénz átvételét.

Obama ugyanakkor nem oldja fel a szigetországgal szembeni kereskedelmi embargót. A mostani lépéssel az elnök teljesíti azt a kampányígéretét, hogy szorosabb kapcsolatok kiépítésére, nagyobb nyitottságra törekszik Kubával. A lépés évtizedek óta a legjelentősebb amerikai gesztus Kuba irányában. Mint a The Washington Post írja, a korlátozások eltörlése nem élvez egyöntetű támogatást: azok, akik George Bush volt elnök politikáját támogatták, úgy érzik, éppen a korlátozások mozdítják elő a politikai fordulatot Kubában.