Újraszámlálják a moldovai választás szavazatait

Vágólapra másolva!
Több ezer ellenzéki tüntetett vasárnap Moldova fővárosában az április 5-i parlamenti választások eredménye ellen. A tüntetők tiltakoztak az elmúlt napokban történt zavargások utáni letartóztatások miatt is. Az ország alkotmánybírósága vasárnap elrendelte az április 5-i parlamenti választás szavazatainak újraszámlálását.
Vágólapra másolva!

Elrendelte az április 5-i moldovai parlamenti választás szavazatainak az újraszámlálását vasárnap az ország alkotmánybírósága. A testület kilenc napot adott a központi választási bizottságnak a voksok újraszámlálásra.

Vasárnap közel tízezer ellenzéki tüntetett Chisinauban a választások eredménye ellen. A tüntetők tiltakoztak az elmúlt napok zavargásait követő letartóztatások miatt is. A tüntetést erős rendőri jelenlét mellett tartották és békésen ért végett.

A parlamenti választásokat nagy fölénnyel Vladimir Voronin államfő pártja, a kommunista párt nyerte meg. Az ellenzék azóta is manipulációt, csalást emleget. A kommunista párt győzelme után kitört zavargásokban többen megsérültek. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 300 embert vettek őrizetbe. 129 embert közigazgatási eljárás keretében 5 és 15 nap közötti elzárásra ítéltek, 166 ellen a parlament és az elnöki hivatal épületében elkövetett rongálás és fosztogatás miatt, 14 ellen pedig a rendzavarás miatt folyik eljárást.

Vlad Filat, a Moldovai Liberális Demokrata Párt vezetője bírálta a rendőrséget, mert szerinte több száz fiatalt vettek őrizetbe és vertek meg. A belügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy őrizetbe vett embereket bántalmazták volna. Vasárnap azonban meghalt egy 23 éves férfi, aki részt vett a múlt heti tüntetéseken. A szülők szerint a rendőrök őrizetbe vétel után verték agyon, míg a belügyminisztériumi szóvivő szerint a tömegoszlatásakor használt gáztól halt meg.

A vasárnapi tüntetés részvevői követelték, hogy állítsanak fel független vizsgálóbizottságot az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Egyesült Államok képviselőiből, amelynek feladata a zavargások okának kivizsgálása lenne. Az ellenzék szerint a zavargásokat a kommunisták provokálták ki, és részt vettek bennünk álruhás rendőrök, a titkosszolgálatok munkatársai is.