Vágólapra másolva!
A moldáv ellenzék szombaton elutasította az államfő döntését a vasárnapi választáson leadott szavazatok újraszámlálásáról, és a választói névjegyzékek felülvizsgálatát követeli.
Vágólapra másolva!

A szavazatok újraszámolása csupán időhúzási manőver a hatalom részéről. "Mi a választói névjegyzékek átvizsgálását követeljük" - jelentette ki Serafim Urechean, az egyik ellenzéki politikus.

Az ellenzék szerint a választói névjegyzékben tömegével szerepeltek "holt lelkek". Olyan személyekről van szó, akik már 10 vagy 15 éve elhunytak - állítja Vlad Filat, a liberális-demokrata párt elnöke.

A francia hírügynökség úgy tudja, hogy az országos választási bizottság engedélyezte az ellenzék megbízottainak a választói névjegyzék felülvizsgálatát, ám a kormányon lévő kommunista párt azonban bíróság előtt megtámadta ezt a határozatot. Az illetékes bírónak még szombaton délután kellett volna döntést hoznia a keresetről, ám ezt a lépést hétfőre halasztotta.

Közben a moldovai alkotmánybíróság vasárnapra halasztotta az államfő kérésének megvizsgálását. Vladimir Voronin elnök - az ellenzék nyomásának engedve - pénteken indítványozta az április 5-i parlamenti választáson leadott szavazatok újraszámlálását. A vasárnapi időpont is csak abban az esetben tartható, ha az alkotmánybíróság aznap reggelig megkapja a szükséges dokumentumokat az országos választási bizottságtól - hangoztatta Dumitru Pulbere, a testület elnöke.

A belpolitikai feszültség a múlt heti választokással hozható összefüggésbe. A referendumon nagy fölénnyel, a leadott érvényes szavazatok 49,5 százalékával, a kommunista párt győzött. Az ellenzék azóta is manipulációt, csalást emleget, pártjai vasárnapra újabb utcai demonstrációt hirdettek.

Az [origo] a napokban megírta, hogy Moldova a legszegényebb európai államnak számít. Ennek egyik következménye - de ugyanakkor oka is -, hogy kétmillió lakójából mintegy 700 ezer külföldön él. Mivel a szomszédos Románia rugalmas állampolgársági politikát követ - gyakorlatilag minden moldávnak megadja az állampolgárságot, mert Bukarest szerint a moldávok is románok - a helyiek román útlevéllel könnyen juthatnak Nyugat-Európába. Emiatt Moldova okkal fél a népesség elszívásától. Bár az ország szívesen részesedne az Európai Unió fejlesztési támogatásaiból, az erdélyi Manna.ro hírportál elemzése szerint tartanak attól, hogy az EU-ba is csak Románián keresztül vezet az út. Chisinau ugyanakkor hagyományosan jó viszonyt ápol Moszkvával, amit az is jelez, hogy Oroszország nem támogatja az oroszbarát tartomány, Transznisztria elszakadását. Cserébe Moldova a posztszovjet Független Államok Közösségét erősíti.