Nem tart többé terroristákat titkos börtönökben a CIA

Vágólapra másolva!
Nem tart fogva többé külföldi titkos börtönökben terrorizmussal gyanúsított személyeket a CIA - jelentette ki a CIA új igazgatója, Leon Panetta. Azt is megígérte, többet nem vallatják durva módszerekkel a gyanúsítottakat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem fog többé külföldi titkos börtönöket használni terroristagyanús személyek vallatására - közölte Leon Panetta, a CIA igazgatója.

Az amerikai média idézte helyi idő szerint csütörtökön Panetta levelét, amelyet beosztottainak küldött. Ebben arra hívja fel a figyelmüket, hogy amióta február elején a CIA élére állt, a szakszolgálat nem vett őrizetbe egyetlen terroristagyanús személyt sem. Ezen kívül megszüntették a szerződéseket azokkal a magánszemélyekkel, akik külföldi titkos börtönök őrzését vagy sok esetben a vallatások elvégzését vállalták.

Leon Panetta azt is megígérte, hogy a CIA nem alkalmaz többé durva vallatási módszereket terroristagyanús személyekkel szemben. A CIA alkalmazottainak azonnal jelentést kell tenniük feletteseinek, amennyiben ilyesmit tapasztalnak a szakszolgálatnál - írta elő levelében a CIA igazgató.