Lemondott az ügyetlen brit terrorelhárító

Vágólapra másolva!
Lemondott a brit terrorelhárítás legmagasabb rangú vezetője, miután egy szerencsétlen mozdulata miatt nyilvánosságra kerültek egy szupertitkos rendőrségi akció részletei. A parancsnok úgy szállt ki szolgálati autójából, hogy a titkos terv leírása a kezében volt, és erről felvétel készült, amely azonnal eljutott a lapokhoz és az internetre. A rendőrség gyorsan előrehozta az akciót, tucatnyi, állítólag terrortámadásra készülő személyt letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Lemondott csütörtökön a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka, miután véletlenül a nyilvánosság elé tárta egy készülő, titkos terrorellenes rendőrségi akció részleteit. Bob Quick, aki a brit rendőrségi terrorelhárítás legmagasabb rangú vezetője volt, nemrég úgy szállt ki szolgálati autójából a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt, hogy a felgöngyölítő akció részletes tervezetének leírása jól látszott a kezében, és az erről készült fotók el is jutottak a lapokhoz.

Bár a csütörtöki brit újságok a kényes részleteket kitakarták, külföldi hírportálokon azonban megjelentek a képek a szupertitkos dokumentumról, amelyen még az is látszott, hogy mely helyszíneken hány személy őrizetbe vételére készül az elhárítás. Az egyik nagy nemzetközi sajtófotó-ügynökség, a Getty Images a brit kormány kérésére levette ugyan a fotókat honlapjáról, de a cég előfizetői akkor már közölték a képeket.

A brit rendőrség és a belügyminisztérium ezért úgy döntött, hogy idő előtt végrehajtják a tervezetben szereplő nagyszabású terrorellenes rajtaütést, amely az al-Kaida terrorhálózat egyik feltételezett nagy-britanniai sejtjének felszámolására irányul. Az akció, amelyben a brit belső elhárítás ügynökei is részt vettek, Északnyugat-Angliára, Liverpool és Manchester környékére összpontosult. Csütörtökre virradó éjjel a rajtaütést elindító több száz fős osztag összesen tizenkét személyt vett őrizetbe, közülük tízen pakisztániak voltak, akik diákvízummal tartózkodtak Nagy-Britanniában. A terrorellenes akció egy része a liverpooli egyetem területén zajlott.

A csütörtöki The Times értesülése szerint a csoport robbantásos merényleteket akart elkövetni egy manchesteri éjszakai mulató vagy a város legnagyobb bevásárlóközpontja, a hétvégenként 140 ezer ember által látogatott Trafford Centre ellen. A lapnak rendőrségi források azt mondták, hogy az őrizetbe vettek nagyszabású terrormerényletre készültek, és már a robbantásokhoz szükséges alapanyagok beszerzésénél tartottak.

Nagy-Britannia legutóbb 2005 nyarán élt át súlyos terrortámadást: akkor három londoni metrószerelvényen és egy városi emeletes buszon robbantotta fel magát négy brit állampolgárságú öngyilkos merénylő. A detonációban az elkövetőkön kívül 52 személy halt meg, és több mint hétszázan megsérültek. Ez volt minden idők legvéresebb nagy-britanniai terrormerénylete.