Éhségsztrájkba kezdett a bolíviai elnök

Vágólapra másolva!
Szakszervezeti vezetőkkel együtt éhségsztrájkba kezdett Evo Morales baloldali bolíviai elnök csütörtökön. Tiltakozásukkal azt akarják elérni, hogy szűnjön meg a vita az új választási törvény körül. A huzavona szerintük a decemberi választásokat veszélyeztetheti.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezdett Evo Morales baloldali bolíviai elnök csütörtökön, tiltakozásul amiatt, hogy az új választási törvény parlamenti elfogadásának késlekedése veszélybe sodorhatja a törvényhozási választások decemberi megrendezését.

Morales szakszervezeti vezetőkkel együtt kezdett a tiltakozó akcióba. Döntésüket azzal indokolták, hogy "neoliberális parlamenti képviselők hanyagsága" miatt kénytelenek a tiltakozás e formájához folyamodni.

A bolíviai parlamentben heves vita folyik az új választási törvényről, amelynek elfogadása esetén decemberben parlamenti választásokat rendezhetnének. A Morales vezette szocialisták az alsóházban, a jobboldali ellenzék pedig a felsőházban van többségben, s képtelenek dűlőre jutni a vitás kérdésekben: a választói névjegyzékről, a külföldön élő bolíviai állampolgárok szavazásáról, a kisebbségben lévő őslakosoknak a parlamentben fenntartott képviselői helyek számáról. A jobboldali ellenzék attól tart, hogy a kormányzó szocialisták esetleg manipulálni akarják egy nagy parlamenti többség kialakulásának feltételeit.

Morales viszont szeretné elérni, hogy a választások alkalmával újabb - immár a második, öt évre szóló - elnöki megbízatást kapjon, ami hivatali idejét 2015-ig tolná ki.