Putyin kormányfőként többet keres az elnöknél

Vágólapra másolva!
Tavaly több pénzt keresett miniszterelnökként Vlagyimir Putyin, mint Dmitrij Medvegyev elnök - derült ki az orosz állami vezetők vagyonbevallásainak nyilvánosságra hozatalakor. Putyinnak nyilatkozata szerint csak egy közepes méretű lakása, egy garázsa, két autója és egy utánfutója van.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök tavaly 4,6 millió rubelt (közel 31 millió forint) keresett, míg Dmitrij Medvegyev ennél 11 százalékkal kevesebbet, 4,14 millió rubelt (mintegy 27,7 millió forint) vitt haza - írja a BBC.

Medvegyev a tavaly március elején tartott választás után került az elnöki székbe, amelyet előtte Putyin töltött be. Putyin a két elnöki ciklus után nem indulhatott újra a posztért, de általános elemzői vélemény, hogy a miniszterelnökség vállalásával megőrizte befolyását vagy legalábbis annak egy részét.

Az állami vezetőknek tavaly december óta kell nyilvános vagyonbevallást készíteniük. A BBC emlékeztet arra, hogy senki nem ellenőrzi a nyilatkozatban foglaltak valóságtartalmát, és a vezetők hozzátartozóinak vagyonát továbbra sem kell nyilvánosságra hozni.

Putyint gyakran érte az a bírálat, hogy politikai befolyását gazdasági előnyszerzésre is fordítja, és így valójában ő Oroszország egyik leggazdagabb embere. Vagyonnyilatkozata alapján azonban viszonylag szerény körülmények között él. 4,6 milliós miniszterelnöki fizetését 100,6 ezer rubel katonai nyugdíj egészíti ki, és a bevallás szerint vagyona egy 77 négyzetméteres szentpétervári lakásból, egy garázsból, két régi autóból és egy utánfutóból áll.

Medvegyev elnöki fizetése ugyan alacsonyabb Putyin kormányfői javadalmazásánál, de az államfő értékesebb vagyontárgyakkal rendelkezik elődjénél. Feleségével együtt van egy 386 négyzetméteres moszkvai lakásuk, egy 4700 négyzetméteres telkük és a bankban is őriznek alig 3 millió rubeles megtakarítást.