Újabb cégvezetőket ejtettek túszul francia munkások

Vágólapra másolva!
Újabb vállalatigazgatókat ejtettek túszul dolgozóik Franciaországban, ezúttal egy ragasztástechnikai cég alkalmazottai tiltakoztak így a leépítés ellen. Franciaországban az utóbbi hetekben megszaporodtak az elkeseredett dolgozók hasonló akciói, több vállalat vezetője került hosszabb-rövidebb fogságba.
Vágólapra másolva!

A tervezett létszámleépítés ellen sztrájkoló francia dolgozók egy csoportja kedd este óta fogva tartja a ragasztástechnikával foglalkozó világcég, a Scapa vezetőit a cég svájci határ közelében fekvő, bezárásra ítélt telephelyén. Az elmúlt hetekben Franciaországban rendszeressé vált a vállalatigazgatók túszul ejtése a válság miatt nehézségbe került szektorokban.

A Le Progres című napilap szerint a feldühödött dolgozók négy vezetőt, a Scapa európai igazgatóját, a cég franciaországi vezetőjét, valamint a pénzügyi és a személyzeti igazgatót zárták be a Scapa Bellegarde-sur-Valserine-i telephelyén. A vezetőség februárban jelentette be, hogy a közeljövőben becsukja a hatvan embert foglalkoztató franciaországi gyárát, a vezetők túszul ejtésével a várható leépítések ellen tiltakoznak a dolgozók. A brit székhelyű Scapa csoport 1500 embert foglalkoztat világszerte.

Március közepén a dolgozók egy csoportja egy éjszakán keresztül fogva tartotta a Sony franciaországi főnökét abban a délnyugat-franciaországi gyárban, amelyet bezárásra ítéltek. A dolgozók azt követelték, hogy ők is ugyanannyi végkielégítést kapjanak, mint a Sony többi franciaországi gyárának elbocsátott munkatársai. A munkagépeket gyártó amerikai Caterpillar négy vezetőjét a múlt héten Grenoble-ban több mint 24 órán át tartották fogva az alkalmazottak, hogy így tiltakozzanak a cég két francia telephelyén tervezett elbocsátások ellen. Ugyanezért ejtették túszul 24 órára a szintén amerikai 3M vezetőjét a dolgozók a francia telephelyen, Pithiviers-ben.

Nicolas Sarkozy államfő kedden elítélte a vállalatvezetők rendszeressé váló túszul ejtését, az előző elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal viszont megértést tanúsított. Az egyik közvéleménykutató-intézet felmérése szerint a franciák 45 százaléka elfogadhatónak tartja a vezetők fogva tartását a tiltakozás jeléül, míg 50 százalékuk elítéli az ilyen akciókat. Egy másik kutatás szerint viszont a megkérdezetteknek csak 30 százaléka helyesli, 7 százaléka pedig egyértelműen elítéli a túszul ejtéseket. A fennmaradó 63 százalék megérti az elkeseredett alkalmazottak akcióit.