Halálra ítéltek négy tibetit a zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Három különböző eljárásban négy tibetit ítéltek halálra, egyet pedig életfogytiglani börtönre kínai bíróságok. Az elítéltek részt vettek a tavalyi lhaszai zavargásokban.
Vágólapra másolva!

Kínában halálra ítéltek négy tibetit a tavalyi zavargásokban játszott szerepük miatt, egy pedig életfogytiglani börtönt kapott - jelentette a kínai hírügynökség szerdán. Két halálos ítélet végrehajtását a bíróság felfüggesztette.

Az elítélteteket abban találták bűnösnek, hogy gyújtogattak Lhaszában, a tartomány fővárosában, és ezzel hét ember halálát okozták. Az öt férfi ügyét három különböző eljárásban tárgyalták. Ezek az első ismert halálos ítéletek a kínai uralom ellen tavaly márciusban kirobbant erőszakos tiltakozás miatt, amelyben a hatóságok szerint 19-en, tibeti ellenzékiek szerint több mint 200-an vesztették életüket.

A jelentés szerint a lhaszai népbíróságon folyamatban van egy további gyújtogatásos ügy is, amelynek öt civil esett áldozatául. Hivatalos kínai források korábban azt közölték, hogy a zavargások miatt már 76 embert ítéltek el, de őket nem halálra. A tiltakozó megmozdulások miatt közel ezer embert tartóztattak le.