Statisztikus vezeti a cseh átmeneti kormányt

Vágólapra másolva!
A cseh statisztikai hivatal vezetője, Jan Fischer áll majd az átmeneti cseh kormány élén, mely az októberi előrehozott választásokig vezeti az országot. Az átmeneti kormány személyi összetételéről húsvét után kezdődnek a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Jan Fischer, a cseh statisztikai hivatal elnöke lesz Csehország új kormányfője - jelentette be Václav Klaus köztársasági elnök. Fischer jelölését a két vezető cseh párt - a polgári demokraták és a szociáldemokraták pártja - javasolta az államfőnek. Fischer a felkérést elfogadta és bejelentette, hogy kormánya személyi összetételéről húsvét után kezd tárgyalásokat.

Mirek Topolánek jobbközép kormánya március végén mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezte bizalmi szavazást. Október 9-10-én előrehozott választásokat tartanak, addig átmeneti kormány vezeti az országot, ennek az élén áll majd Fischer.

A szakértői kormánynak a tervek szerint tizenhat tagja lesz. A miniszterek olyan pártokon kívüli szakértők lennének, akik minden párt számára elfogadhatóak. A távozó jobbközép koalíció összesen nyolc, az ellenzéki szociáldemokraták pedig hét minisztert jelölhet az új kormányba. Az átmeneti kabinetben egyetlen jelenlegi miniszter sem kapna helyet.