Hallgat az Irakban agyonlőtt magyarról az USA

Vágólapra másolva!
Újra az Egyesült Államokhoz fordult a Külügyminisztérium annak a magyar férfinak az ügyében, akit Irakban március végén lőtt le valószínűleg egy amerikai katona. A tárca már korábban jelezte, hogy hivatalos választ vár, az amerikai kormány azt közölte, igyekeznek mielőbb megszerezni a kért információkat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok továbbra sem adott hivatalos választ azzal a magyar állampolgárral kapcsolatban, aki Irakban egy amerikai támaszponton veszette életét - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

A tárca ezért újra megsürgette, hogy az Egyesült Államok soron kívül, hivatalosan erősítse meg a hírt, illetve kérte az amerikai kormánytól, hogy adjon részletes tájékoztatást az esetről. A minisztérium szerint az erről szóló emlékeztetőt a Konzuli Főosztály vezetője kedden adta át a budapesti amerikai nagykövetség vezető konzuljának. A találkozón a konzul közölte, hogy igyekeznek mielőbb megszerezni a kért információkat.

A teherautó-vezetőként dolgozó magyar férfit Bagdad egyik külvárosában az amerikai támaszponton érte halálos lövés március 26-án. A holttestét a gépjármű mellett találták meg - mondta Held Andrea, a TOIFOR Csoport marketingvezetője. Hozzátette: a rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe vették.

A magyar férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból ugyanis az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják a történteket. Szelestey Lajos külügyi szóvivő korábban az MTI-nek azt mondta: a cég tájékoztatta a Külügyminisztériumot, a tárca pedig azonnal választ kért az iraki és az amerikai hatóságoktól.

Az amerikai hadsereg hétfőn közölte, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető lőtte le az alvállalkozót - olvasható az amerikai jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét sem.