Nem szereztek abszolút többséget a moldovai kommunisták

Vágólapra másolva!
A Vladimir Voronin államfő vezette kommunista párt nem szerzett abszolút többséget, a szerdai hivatalos végeredmény szerint csupán a szavazatok 49,48 százalékát szerezte meg, így a liberális ellenzék blokkolhatja az új elnök megválasztását. Vladimir Voronin szerint román politikai erők szították a chisinaui tüntetéseket, Románia azonban visszautasította a vádat. A moldovai főügyészség államcsínykísérletről beszél és a tüntetés résztvevőit keresi, akik akár 25 évi börtönbüntetésel is sújthatók.
Vágólapra másolva!

Nem szereztek abszolút többséget Moldovában a hatalmon levő kommunisták a parlamenti választásokon a szerda este Chisinauban közzétett hivatalos végeredmények szerint.

A választási bizottság bejelentette, hogy a Vladimir Voronin államfő vezette kommunista párt a szavazatok 49,48 százalékát szerezte meg, s így 60 képviselői helyet kap a 101 fős parlamentben. A korábban közzétett részeredmények még azt vetítették előre, hogy a kommunisták több mint 50 százalékos eredményt értek el vasárnap, és várhatóan 61-62 mandátumhoz jutnak, amellyel - háromötödös többség birtokában - ők határozhatták volna meg a következő államfő személyét.

A hivatalos végeredmények szerint azonban az erőviszonyok elmozdultak a liberális ellenzék javára, amely összesen 41 képviselői helyet szerzett, és így elvileg blokkolhatja az új elnök megválasztását a parlamentben. A Liberális Párt és a Moldovai Liberális Demokrata Párt 15-15, a Mi Moldovánk nevű párt pedig 11 mandátumhoz jutott.

Vladimir Voronin a BBC szerint azzal vádolja a szomszédos Romániát, hogy részt vett a chisinaui tüntetések szításában. Voronin az Interfax orosz hírügynökség szerint azt mondta: "Tudjuk, hogy bizonyos romániai politikai erők vannak a zavargások hátterében. Ezt igazolják a romániai zászlók, amelyek a parlament épületét borították."

A keddi tiltakozók közül a BBC szerint néhányan valóban lobogtattak román zászlókat, miközben Moldova és Románia egyesítését követelték.

Voronin szerdán visszahívta a moldovai küldötteket Bukarestből, és kijelentette, hogy a románok a jövőben csak vízummal léphetnek be az ország területére.

A román külügyminiszter szerint ez a vádaskodás valójában a román állam elleni provokáció. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a moldovai kommunisták a belső problémáikat Romániára és a románokra hárítják.

A moldovai főügyészség szerdán "államcsínykísérlet" címén eljárást indított a fővárost, Chisinaut megrázó erőszakos cselekmények miatt - jelentette be Valeriu Gorbulia főügyész.

Gorbulia szerint a vizsgálat során az ügyészségnek meg kell állapítania, kik vettek részt az akár 25 évi börtönbüntetéssel is sújtható bűncselekményekben. A belügyminisztérium szerint az erőszakos cselekmények során 193 embert állítottak elő, közöttük nyolc fiatalkorút. Az előállítottak között van az Oroszországból kitiltott Natalia Morar újságíró is, aki részt vett a keddi tüntetésen.

Európa egyetlen kommunista elnöke, Vladimir Voronin és egyedül kormányzó pártja 2001 óta irányítja az országot. Voronin két ciklust töltött le, harmadszorra az alkotmány értelmében nem indulhat a tisztségért, amelynek betöltéséről a 101 tagú parlament dönt majd.

Moldovában a vasárnapi választások után zavargások törtek ki, az ellenzéki tüntetők egy időre megszállták a parlamentet és az elnöki hivatalt, és azzal vádolták a kormánypártot, hogy meghamisította a választási eredményt.