Már 228 áldozata van az olaszországi földrengésnek

Vágólapra másolva!
228-ra nőtt a közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma, a sérültek körülbelül 1500-an vannak. Kedd este Abruzzo régióban és Rómában is erős utórezgéseket észleltek. Silvio Berlusconi olasz kormányfő nem fogadta el a segítséget kínáló országok felajánlását.
Vágólapra másolva!

Már 228 halottja van a közép-olaszországi földrengésnek, az áldozatok holttestét a katasztrófa sújtotta körzet központjában fekvő L'Aquila város halottasházában helyezték el - jelentette az ANSA olasz hírügynökség kórházi illetékesekre hivatkozva. A 228 halott közül tizenötöt továbbra sem sikerült azonosítani. A sérültek száma 1500, ötszáz embert kórházban ápolnak, közülük száz beteg állapota súlyos - közölte keddi sajtótájékoztatóján Silvio Berlusconi olasz kormányfő. A Corriere della Sera című olasz napilap szerint 17 ezren váltak hajléktalanná.

Erős utórengést éreztek kedden 19 óra 45 tájban Abruzzo régióban, ahol a hétfő hajnali földmozgás pusztított, valamint Rómában is, ahol több másodpercen át remegtek a házak. Az újabb földmozgásnak nincs halálos áldozata.

A kedd esti rengést érezve a mentők és a lakosok kimenekültek a megrongálódott l'aquilai házakból. Az épületekről vakolat hullott, több, a hétfői földmozgás során megrongálódott ház összeomlott.

Egyelőre nem tudni, hogy az utórengés okozott-e károkat a fővárosban. A hétfői, Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű rengés után a keddi utórengés volt a legerősebb. A Sky TG-24 televízió szerint a keddi esti földmozgás erőssége a Richter-skála szerinti 5,5 és 5,7 közötti volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az utórengés 5,6-os erősségű volt. Kedden több utórengés is megrázta Olaszország középső részét.

Kedden tovább kutattak a túlélők után a romok alatt az olasz mentők L'Aquilában. Berlusconi köszönetet mondott annak a 35 országnak, amelyek segítséget kínáltak fel, de azt mondta: Olaszország szerinte egyedül is képes megtenni, amire most szükség van. Róma nem kért segítséget az Európai Bizottságtól sem, pedig az Európai Unió egymilliárd eurós katasztrófaalapja minden tagállam részére elérhető. A kormány első becslései szerint a helyreállítás - mindenekelőtt a lakóházaké - , 1,3 milliárd euróba fog kerülni.

A földrengés túlélői hotelekben autókban és a közelben felállított sátortáborban töltötték az éjszakát. Hétfő éjjel szakadt az eső, ami a törmelék egy részét sárrá változtatta, a mentőszolgálatoknak így még többet kellett bajlódniuk a romok alatti kereséssel. Az éjjel többeket letartóztattak fosztogatásért, a rendőrség folyamatos őrjáratot tartott az elhagyott, romos házak között - írja a BBC.

Kedden kora hajnalban, majdnem 23 órával az első pusztító földmozgás után a mentőalakulatok kiszabadítottak egy 24 éves egyetemista lányt a romok alól - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Sikerült élve kimenteni egy 98 éves asszonyt is, aki 30 órát töltött ágyában a romok alatt. Az éjjel részben megtisztították a törmeléktől egy egyetemi kollégium romjait, ahol két fiatal fiú holttestét találták meg, de a mentősök szerint még több halott fekhet a romok alatt.