Márciusban tájékozatták az Irakban megölt magyar férfi családját

Vágólapra másolva!
Már másnap vagyis március 27-én tájékoztatta a munkaadó cég az Irakban lelőtt magyar férfi családját a halálesetről. A teherautó-vezetőként dolgozó férfit Bagdad egyik külvárosában lőtte le valószínűleg egy amerikai katona. A Külügyminisztérium azt közölte: a tárva továbbra is várja az amerikai és az iraki hivatalos választ.
Vágólapra másolva!

A március 26-án Irakban lelőtt magyar férfi haláláról a munkaadó TOIFOR Csoport már másnap személyesen értesítette a családot. Néhány nappal később pedig a Zala megyei Nagyarada önkormányzatát is, ahol a férfi családja élt - írta az MTI.

A település körjegyzője azt mondta: a 36 éves B. T. a tragédia előtt két nappal több családtagját és ismerősét is felhívta Irakból, köztük őt is. Utolsó beszélgetésük során azt mondta, hogy nagyon jól érzi magát, minden rendben van, és majd 3-4 hónap múlva tér haza ismét.

Az MTI tudósítója szerint a Zalakaroshoz közeli település azon háza előtt, amelyet Irakba történő kiutazása előtt vásárolt a férfi, tucatnyi mécses, gyertya és virág található. Egyik szomszédja az MTI-nek azt mondta: egy német tulajdonostól vásárolta meg B. a házat, amit csak részben fizetett ki. Az Irakban megkeresett pénzt a hátralévő összegre és a felújításra akarta költeni.

A férfi korábban éveken át hivatásos katonaként szolgált, volt biztonsági alkalmazott is. Kiss János, Nagyrada polgármestere azt mondta: a férfi nem először járt kint, tavaly fél évet töltött a válságövezetben gépkocsivezetőként, és februárban is ugyanerre a feladatra utazott vissza.

A teherautó-vezetőként dolgozó férfit Bagdad egyik külvárosában az amerikai támaszponton érte halálos lövés március 26-án. A holttestét a gépjármű mellett találták meg - mondta Held Andrea, a TOIFOR Csoport marketingvezetője. Hozzátette: a rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe vették.

A magyar férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják a történteket. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta: a cég tájékoztatta a Külügyminisztériumot, a tárca pedig azonnal választ kért az iraki és az amerikai hatóságoktól. A hivatalos válaszra továbbra is vár a Külügyminisztérium - tette hozzá.

Az amerikai erők hétfőn közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető lőtte le az alvállalkozót - olvasható az amerikai jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét sem.

Hat éve már történt hasonló eset a közel-keleti országban. A 2003 novemberében Irakban lelőtt magyar férfi szintén a TOIFOR teherautó-vezetője volt. A győri fiatalembert is amerikai katonák lőtték le.