Amerikaiakkal tárgyalt Raúl Castro

Vágólapra másolva!
Először találkozott amerikai vezetőkkel Raúl Castro kubai elnök. Fidel Castro szerint Kubának nincs szüksége a konfrontációra a fennmaradása érdekében, ezért nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint hétfőn Raúl Castro kubai elnök megbeszélést folytatott az amerikai kongresszus delegációjával. Ez volt az első alkalom, hogy a tavaly hivatalba lépett kubai elnök amerikai vezetőkkel találkozott.

Az amerikai törvényhozók azért utaztak Havannába, hogy tájékozódjanak a kubai-amerikai kapcsolatok javításának lehetőségeiről. A delegációból többen támogatják, hogy az Egyesült Államok összes polgára számára is eltöröljék az utazási korlátozásokat.

A kubai állami televízió bemutatta, ahogy Castro tárgyalóasztalhoz ült Barbara Lee demokrata párti, kaliforniai képviselővel és az amerikai küldöttség többi tagjával. A hivatalos kubai közlemény nem árult el részleteket a megbeszélés témájáról és időtartamáról. Csak annyi derült ki a kommünikéből, hogy a delegáció tagjait az elmúlt napokban már fogadta a kubai házelnök és a külügyminiszter is.

Az amerikai sajtóban nemrég megjelent hírek szerint Barack Obama elnök arra készül, hogy hamarosan beváltja választási ígéretét, és eltörli a kubai-amerikaiak hazalátogatásaira és csomagküldésére vonatkozó korlátozásokat.

Fidel Castro, a kommunista ország korábbi elnöke azt írta hétfőn megjelent cikkében, hogy Kuba nem fél tárgyalni az Egyesült Államokkal, és nincs szüksége a konfrontációra a fennmaradása érdekében.