Öt hajót zsákmányoltak a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Egyre beljebb merészkednek a nyílt óceánra a szomáliai kalózok, miután a part menti vizeket szigorúbban ellenőrzik. A hét végétől hétfőn hajnalig összesen öt hajót zsákmányoltak az Indiai-óceánon: egy-egy brit, tajvani, német, jemeni és francia hajót.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hajnalban egy brit hajót kerítettek hatalmukba a szomáliai kalózok. A hajó egy olasz cég irányítása alatt állt. Az Indiai-óceánon a hét végén négy további hajót zsákmányoltak a kalózok.

Tengerészeti források szerint hétfőn a briten kívül egy 32 ezer tonnás tajvani hajót sikerült megkaparintaniuk a Seychelles-szigetek közelében. Szombaton megtámadtak egy izraeli teherhajót, de a brit légierő segítségével sikerült elriasztani a rablókat. Sikerrel jártak viszont egy német konténerszállító esetében, amelyet szintén a Seychelles-szigetek és Kenya közötti térségben fogtak el.

Kezükre került egy jemeni vontatóhajó és egy francia jacht is. Az utóbbin négy személy utazott egy északkelet-szomáliai terület, Puntföld partjainál. Egy jemeni halászhajóról támadták meg, amelyet korábban raboltak el a kalózok. A jemeni vontatón hét tengerész volt.

Az Európából, Ázsiából és Amerikából a térségbe küldött hadihajók és repülőgépek járőrözése miatt a korábban csak a partok közelében tevékenykedő tengeri rablók most már egyre messzebb mennek ki a nyílt óceánra a zsákmányért. A német teherhajót például Afrika partjaitól mintegy 750 kilométerre támadták meg.

Egy tengerészeti forrás szerint nemrég kiszabadult viszont egy március 30-án elfogott indiai teherhajó és 18 főnyi legénysége. A legutóbbi támadásokat is beszámítva jelenleg mintegy 15 hajó és 250 tengerész van a kalózok fogságában.