Nyüszítő kutyák és menekülés pizsamában - szemtanúk az olasz földrengésről

Vágólapra másolva!
Három óra a romok alatt, menekülés fejvesztve az éjszaka közepén, hatalmas rengések 60 kilométerre az epicentrumtól - ilyen volt a hétfő hajnali olaszországi földrengés a szemtanú és a rengés közelében élők szerint. A helyzet a földmozgás által sújtott térségben drámai, az orvosok az utcán látják el a sérülteket.
Vágólapra másolva!

A mentőcsapatokra hivatkozó olasz Repubblica szerint több mint 179 halottja van a hétfő hajnali olaszországi földrengésnek, a katasztrófa következtében százezer ember vált hajléktalanná. (Részletek a tragédiáról itt.)

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés sújtotta L'Aquilában kaotikus állapotok uralkodnak. Rengeteg ember lézeng az utcákon, ami lassítja a mentőcsapatok munkáját. A kórházban folyamatosan dolgoznak az orvosok, de olyan sok a sérült, hogy rengeteg embert az utcán látnak el.

A Repubblica beszámolója szerint L'Aquilában volt olyan túlélője a katasztrófának, aki kézzel kezdett ásni a romok között, hogy túlélők után kutasson.

"A negyediken voltunk" - mesélt a lapnak a földrengésről egy 23 éves diák, aki a l'aquilai kollégiumban lakott. "Lerohantunk a lépcsőn, de nem vettünk levegőt, akkora volt a por. Írjátok meg: három órán át egyedül voltunk, mire megjött az első mentőcsapat. Kiakasztó. A telefont nem vették fel, csak a helyiek és a szomszédok segítettek".

"Három órán keresztül a romok alatt voltam. Nem tudtam kiszabadítani magamat" - mesélt a földrengés utáni helyzetről a Repubblica című napilapnak a 23 éves Guido Mariani. "Három órán át nem jött segítség. Ordítottam és segítségért kiáltoztam. Hallottam, hogy csörög a mobilom, de nem értem el. Egyszer csak kinyílt egy rés, kezek nyúltak be rajta, megragadtam őket és kijöttem" - mondta.

"Menekültünk, ahogy megéreztük az első morajlást" - mondta a 22 éves l'aquilai Antonio D'Ostilio az AP-nek. "Hirtelen mind felébredtünk, és azon nyomban, pizsamában kirohantunk" - tette hozzá.

Az egyik súlyosan megrongálódott kollégiumban lakott a 22 éves Luigi Alfonsi is. "Épp az ágyamban voltam - olyan volt, mintha sosem akarna véget érni, ahogy hallottam, amint darabokban omlik össze az épület körülöttem. Sikerült lejutnunk más diákokkal együtt, de át kellett kúsznunk egy lyukon a lépcsőházban, mivel a teljes padló leszakadt." - mondta az AP-nek.

"Ez egy apokalipszis volt, a házunk összedőlt. Az egész összeomlott, és nincs, ami pótolhatná." - panaszkodott a helyi Maria Francesco az AFP-nek.

A brit Sky televíziónak beszélt a hatalmas rengésről Matthew Peacock, aki az umbriai Amelia városában él - közel az epicentrumhoz: "Úgy éreztem, mintha a házat a tetőnél fogva ráznák - az ágyam neki-nekiütődött a falnak, ami halhatóan csikorgott. A kutyák odakint hihetetlen lármát csaptak. Olyan érzésem volt, mintha a föld kocsonyából lenne." - érzékeltette a rengés erejét a férfi.

Egy l'aquilai lány azt mondta, hogy december óta lehetett kisebb-nagyobb rengéseket érezni a környéken. Vasárnap is volt több kisebb rengés és egy nagyobb. Amikor hajnalban megérezték a legerősebb földmozgást, elkezdtek lerohanni a lépcsőn, ki az utcára. "Átnéztem az út túloldalára és a szemben álló házikó nem állt többé" - mondta.

Hjulia neven egyik olvasónk azt írta: "Én L'Aquilától 60 km-re élek. A földrengés nagyon erős volt és hosszú, de itt nem okozott károkat. Két utórengés volt a következő 3 órában, amit érezni lehetett itt is. Folyamatosan figyelem a híradót, egyszerűen szörnyű... Mára bezárták az iskolákat és lezárták a Teramóba vezető (A24-es) autópályát."

A Rómától 60 kilométerre északra lakó John Murray telefonon számolt be a rengésről a Sky News hírcsatornának: "A házam elkezdett rázkódni - ez majd fél percig tartott. Kirohantam. A kutyák valami borzasztó hangon nyüszítettek, de ezen kívül minden rendben volt. Visszamentem a házba, ahol volt víz és áram. Utórengéseket nem éreztem" - mondta a férfi.