Négyéves fiával jár tárgyalni a fehérorosz elnök

Vágólapra másolva!
Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő négyéves kisfiát is magával viszi hivatalos találkozóira. Az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenko nemrég az örmény elnököt ejtette zavarba azzal, hogy tárgyalásuk közben a térdén lovagoltatta a gyereket.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen négyéves kisfiával, Koljával jelenik meg Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök hivatalos találkozóin - írja a Guardian. A nyakkendőbe öltöztetett gyereket magával vitte Lukasenko a múlt hónapban egy hivatalos látogatásra Örményországba. A televíziós híradások bemutatták, ahogy Lukasenko a térdén lovagoltatta a fiút, miközben Szerzs Szarkiszjan örmény elnökkel tárgyalt, aki alig tudta palástolni, mennyire kényelmetlenül érzi magát.

Nem sokkal korábban katonai vezetőkkel találkozott a fehérorosz elnök. Erre az alkalomra terepmintás egyenruhát és sapkát adott a gyerekre, aki előtt tisztelegniük kellett a tiszteknek. "Megdöbbentem, és szégyelltem magam a dolog hülyesége miatt" - mondta az esetről Pavel Kozlovszki, korábbi fehérorosz védelmi miniszter.

Lukasenko egy interjúban azzal védte viselkedését, hogy egyszerűen nem hagyhatja ott bárkivel a fiát. "Azt mondja: 'papa, veled megyek' - és ennyi. Beszállok a helikopterbe, ő pedig jön utánam" - magyarázta az 54 éves elnök, aki 1994 óta irányítja Fehéroroszországot. Lukasenko - akit az Egyesült Államok külügyminisztériuma Európa utolsó diktátorának nevezett - a Guardian szerint arra használhatja a fiát, hogy lágyítson a róla kialakult képen, miután Fehéroroszország igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát az Európai Unióval.

Forrás: MTI
Kolja és Lukasenko a tavalyi választáson

Lukasenko feleségével, Galinával sosem mutatkozott nyilvánosan. A házaspárnak két huszonéves fia van. Kolja édesanyja nem Galina, hanem Lukasenko személyi orvosa, Irina Abelszkaja - ezt tavaly ismerte el Lukasenko. Alekszandr Milinkevics ellenzéki vezető, korábbi elnökjelölt szerint Kolja szereplése nem tetszik a fehéroroszok többségének, főként az ortodox vallásúaknak és az idősebbeknek nem, akik tisztelik a hagyományos családi értékeket.

A múlt hónapban az Európai Unió meghívta Fehéroroszoszágot a Keleti Partnerség nevű programjába, melynek a célja az együttműködés erősítése a volt szovjet államokkal. Lukasenko valószínűleg meghívást fog kapni a prágai tárgyalásokra a jövő hónapban. Egyelőre nem közölték, Kolja vele tart-e.