Merkel váratlanul betoppant Afganisztánba

Vágólapra másolva!
A német kancellár, Angel Merkel váratlanul Afganisztánba látogatott, hogy meglátogassa a Kunduzban szolgáló német katonákat. Németország várhatóan 4400 főre növeli katonái számát a nyári afgán elnökválasztás előtt.
Vágólapra másolva!

Meglepetésszerű látogatásra az Afganisztánban szolgáló német katonákhoz érkezett hétfő reggel Angela Merkel német kancellár. Az Afganisztán északi részén található Kunduz tartományban lévő katonai tábort kereste fel a német kormányfő. Látogatásán elkísérte őt Franz-Josef Jung védelmi miniszter. A támaszponton hétszáz német katona szolgál. Merkel 2007 óta most tesz másodszor tesz az ázsiai országban.

Röviddel a kancellár érkezése előtt több incidens történt biztonságos távolságra a német tábortól. Hétfőre virradóra rálőttek német katonákra egy hídépítés helyszínén, hét kilométerre a német tábortól, itt senki sem sebesült meg. Vasárnap Kunduz város közelében pokolgépes támadást hajtottak végre német járőrök ellen. Ennek a támadásnak sem voltak áldozatai, de egy Dingo típusú páncélozott járműben komoly károk keletkeztek.

Németország jelenleg 3800 katonát állomásoztat az ázsiai országban, de az afganisztáni elnökválasztás idejére - a következő hónaptól - Berlin 4400-ra növeli katonáinak létszámát. Merkel vasárnap este utazott haza Prágából az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozóról, és öt óra múlva már indult is Afganisztánba.