Robert Gates radikálisan átalakítja a hadsereg büdzséjét

Vágólapra másolva!
Robert Gates védelmi miniszter átalakítja a Pentagon költségvetését, ezért az Egyesült Államok nem gyárt több F-22-es vadászgépet és a hadsereg több fegyverprogramját is megnyirbálják. A modern F-35-ös vadászgépeket viszont elkezdik fejleszteni.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok leáll az F-22-es vadászgépek gyártásával és az új elnöki helikopter programjával - közölte hétfőn Robert Gates védelmi miniszter, aki bejelentette a Pentagon költségvetésének jelentős átszabását.

Mint mondta, a védelmi büdzsé jelentős átalakítása azt jelenti, hogy a hadsereg több fegyverprogramjának költségvetését megnyirbálják

Gates szerint a Pentagonnak a megfelelő programokkal kell felkészülnie a mai háborúk megvívására és azokra a helyzetekre, amelyekkel az országnak az elkövetkező években a legnagyobb valószínűség szerint szembe kell néznie.

A 2010-es katonai költségvetés megkurtítása ellentétes az előző évek gyakorlatával a Bush-kormány 2001 óta ugyanis megkétszerezte a Pentagon költségvetését. A tavalyi amerikai katonai büdzsé egyharmadát tette ki a harckocsik, vadászgépek, hadihajók, rakéták és egyéb fegyverek gyártása. Gates közölte, hogy ezentúl több pénzt kell fordítani a személyi állományra, amelyet a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság is bővíteni fog.

A darabonként 140 millió dollárba kerülő F-22-esek gyártásának és az új elnöki helikopter programjának leállítása mellett nem folytatják egy másik új helikopter programját sem, amelyet a lelőtt pilóták megmentésére terveztek. Leállnak egy új távközlési műhold, valamint egy új szállító repülőgép fejlesztésével is. Ezenkívül törölnek egy korszerű páncélosjármű-programot, és csökkentik a rakétapajzs fejlesztésének költségvetését.

Bizonyos programok viszont előtérbe kerülnek, felgyorsítják például a modern F-35-ös vadászgép fejlesztését. Szintén több pénzt szánnak olyan hírszerzési, távközlési és felderítő programokra, amelyek a lázadók és a gerillacsoportok elleni küzdelmet szolgálnák például Irakban és Afganisztánban. A Pentagon több olyan gyorshajót fog rendelni, amely a szárazföldhöz közeli manőverekhez kellenek, és több pénzt fordítanak majd robotrepülőgépekre. Többet fognak költeni a felkelők ellen bevethető különleges alakulatok felszerelésére.

Az F-22-es lopakodó vadászgépek gyártásának leállítása csaknem 100 ezer munkahely megszűnését jelentheti.

Egyes elemzők szerint Gates végre megszabadítja a Pentagon költségvetését a hidegháború örökségétől.