20 ezer tonnás német hajót foglaltak el szomáli kalózok

Vágólapra másolva!
Hiába a jelentős nemzetközi haderő, nem enyhül a szomáliai kalózhelyzet. A tengeri rablók legújabb szerzeménye egy 20 ezer tonnás német teherhajó. Egyelőre nem tudni, hány matróz tartózkodott a fedélzetén, és hogy mit szállított a hajó.
Vágólapra másolva!

Szomáli kalózok elraboltak egy 20 ezer tonnás német konténerszállító teherhajót - írja a Reuters. "Úgy hisszük, a német hajó fedélzetén 24 fős legénység van. Megpróbáljuk felderíteni a kilétüket és a hajó nevét." - mondta a Reutersnek Andrew Mwangura, a Kelet-afrikai Tengerészeti Támogató Program egyik tagja. Elmondása szerint a német hajót félúton Kenya és a Seychelle-szigetek között, a dél-szomáliai Kismayu kikötőjétől 640 kilométerre foglalták el a kalózok. A Reuters azt sem tudja, mi lehetett a hajó szállítmánya.

A múlt hónapban 15 hajót, ezen belül két európai tankert kerítettek birtokukba a szomáliak. A Seychelle-szigetek hadserege biztonsági erőket telepített a külsőbb szigetekre, mivel az ország zászlaja alatt közlekedő hajókat is támadás ért az utóbbi időszakban.

A kalózok is aggódnak, mivel sokkal veszélyesebbé vált a munkájuk az idegen hadihajóktól hemzsegő szomáli felségvizeken is. "Tüzet nyitottunk egy hajóra az Ádeni-öbölben, de a létránk túl rövid volt ahhoz, hogy fel tudjunk mászni a fedélzetre." - mondta egy kalóz a Reutersnek egy meghiúsult akciójukról. "Nagy sebességgel elmenekültek. Kilencen voltunk két motorcsónakkal, de hirtelen visszafordultunk. Hadihajók támadásától tartottunk." - mondta a férfi.

Tavaly az Ádeni-öböl vizein felfegyverzett motorcsónakos bandák már hajók tucatjait rabolták el. Az eredmény több száz túszul ejtett matróz és több millió dolláros váltságdíj-bevétel. Különböző államok küldtek már hadihajókat a térségbe, a kalózkodás vissza is szorult, de még így is napi rendszerességgel támadnak a szomáliak küldföldi hajókra.

Két csúcsfogásuk egyike januárban egy szaúdi szupertanker volt, amely 100 millió dollár értékben szállított olajat. A hajót 25 fős legénységével együtt 3 millió dollár fejében szabadon engedték. Még ez előtt, szeptemberben egy szovjet gyártmányú tankokat szállító ukrán teherhajót foglaltak el a szomáliak, ezért 3,2 millió dollár ütötte a markukat.