Megalázottság miatt gyilkolt a binghamptoni túszejtő

Vágólapra másolva!
A rossz nyelvtudása miatti megaláztatások és állása elvesztése miatt akadt ki az a férfi, aki pénteken 13 embert agyonlőtt egy amerikai civil szervezet épületében New York államban. A vietnami származású férfi tettét a pakisztáni tálibok is magukra vállalták, ám az FBI közölte, nincs közük hozzá.
Vágólapra másolva!

Állása elvesztése és a gyenge nyelvtudása miatt elszenvedett megaláztatások miatt borult ki az a férfi, aki 13 emberrel végzett a New York állambeli Binghamtonban pénteken, egy bevándorlókat segítő civil szervezet épületében - közölte szombaton a város polgármestere és rendőrfőnöke.

A rendőrfőnök szerint az emberek "megalázták és lekezelték" a feltehetően vietnami származású Jiverly Voongot gyenge angoltudása miatt. A polgármester szerint pedig a 42 éves bevándorló, nemrég elvesztette állását, és nem kapott munkát.

A rendőrfőnök igazi hősként méltatta azt a nőt, akit a támadó gyomron lőtt, és aki előbb halottnak tetette magát, ám később értesítette a rendőröket, majd másfél órán át telefonkapcsolatban volt az épületet körbevevő kommandósokkal, és tájékoztatta őket a benti helyzetről.

A New Yorktól 225 kilométerre északnyugatra fekvő 50 ezres város központjában törtánt vérengzésben a halálos áldozatok mellett négyen életveszélyesen megsebesültek. Harmincheten megúszták a borzalmat, köztük 26-an az alagsori kazánházban rejtőzködtek négy órán át, amíg a kommandósok megpróbálták kideríteni, hogy az ámokfutó él-e még, s nem ejtett-e túszokat.

Nem is a tálibok voltak

A támadást a pakisztáni tálibok vezetője szombaton magára próbálta vállalni. Bejelentette, hogy emberei hajtották végre az akciót. "Én adtam utasítást, bosszúból az amerikai rakétatámadásokért" - mondta Beitullah Meszud telefonon a Reuters-szel. Azokra a rakétatámadásokra utalt, amelyeket az Egyesült Államok Afganisztánból indít feltételezett pakisztáni terrorista célpontok ellen. A BBC iszlámábádi tudósítóját is felhívta ezzel.

A Binghamtont magában foglaló körzet kongresszusi képviselője, Maurice Hinchey ugyanakkor azt mondta a New York Timesnak, hogy a fegyveres férfi egy vietnámi bevándorló volt. A szemtanúk is egy 20-as éveiben járó ázsiai származású férfit véltek látni.

A tálib bejelentés után néhány órával az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) cáfolta az állítás. "A bizonyítékok alapján ezt a változatot határozottan kihagyhatjuk a számításból" - közölte az FBI szóvivője.