A NATO-csúcs ellen is sokan tüntetnek

Vágólapra másolva!
Strassbourgban összetűzések alakultak ki a rendőröki és a hévégi NATO-csúcs ellen tüntetők között. A rendőrök könnygázt is bevetettek a sok széz tiltakozó ellen.
Vágólapra másolva!

Újabb összetűzés volt a NATO ellen tiltakozók és a rendőrök között csütörtök délután Strasbourgban, ahol szombaton az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozóját tartják. Egymástól eltérő helyszíni beszámolók szerint ötszáz és kétezer között lehetett azon demonstrálók száma, akik a számukra Strasbourgtól délre kijelölt területről - "NATO-ellenes faluból" - be akartak jutni a város szívébe, és a rendfenntartók útjukat állták. Utóbbiak könnygázt vetettek be, és ezúttal, ellentétben a néhány nappal ezelőtti kisebb csetepatékkal, mintegy száz személyt őrizetbe is vettek - közölte a francia rendőrség egy szóvivője.

A nagyrészt fekete ruhás, arcukat sállal elfedő, husángokkal "felfegyverzett" anarchisták tucatnyi buszmegállót megrongáltak, és több utcai szeméttartót felgyújtottak. Ablakokat törtek be, autókat rongáltak meg, tetemes anyagi károkat okozva. Egy helyen barikádot is emeltek. A zavargók megrohantak egy katonai autót, amely véletlenül keresztezte útjukat. A járműben ülő két katona egyike elővette pisztolyát. Nem használta a fegyvert, csak felfelé tartotta a csövét, de ez is elég volt a tömeg meghátrálásához és a jármű biztonságos továbbhaladásához.

A rendőrök végül kiszorították a tüntetőket a város belterületéről, így a kora esti órákra visszatért a nyugalom a Rajna-parti városba. A rendőrség szerint egy sérültje volt az összecsapásnak, egy német sajtófotós. Michael Kappeler, a ddp ügynökség fotószerkesztőségének vezetője szerint a fotóst egy gumilövedék találta gyomron Neuhof kerületben a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapás során.

A NATO-csúcs pénteken a németországi Baden-Badenben munkavacsorával kezdődik, a hivatalos plenáris tanácskozás pedig szombaton lesz a strasbourgi kongresszusi központban. A tanácskozás helyszínét gyakorlatilag lezárták, csak a környéken lakók és az akkreditált személyek közelíthetik meg. Több ezer fős rendőri erősítést vezényeltek Strasbourgba, de az atlanti szövetség ellen tiltakozók száma is egyre duzzad. A demonstrálók legharciasabb csoportjai nem akarnak belenyugodni abba, hogy a város Rajna-parti külterületét jelölték ki számukra a véleménynyilvánítás helyszínéül, és mindenképpen be akarnak hatolni a belvárosba a csúcstalálkozó idején.