Gasparovicnak mindenről a nemzeti kérdés jut eszébe

Vágólapra másolva!
Szinte minden témában a nemzeti kérdéshez tért vissza Ivan Gasparovic szlovák államfő a Markíza televízióban tartott utolsó szlovák elnökjelölti tévévitában. Szlovákiában szombaton tartják az elnökválasztás második fordulóját. Az emberek a jelenlegi, kormánypártok által támogatott Gasparovic és az ellenzéki pártok jelöltje, Iveta Radicova között választhatnak.
Vágólapra másolva!

Ismételten a magyar kártyával próbálta támadni és bírálni Iveta Radicovát, elnökválasztási riválisát Ivan Gasparovic jelenlegi szlovák államfő. Az ellenzék elnökjelöltje ezúttal sem vette a lapot. Radicová és Gasparovic, aki a két kormánypárt - Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - támogatását élvező elnökjelölt, utolsó televíziós vitáját szerda este a Markíza kereskedelmi televízió közvetítette.

Gasparovic a vitában többször autonómia követeléssel, a Benes-dekrétumok megszüntetésére való igyekezettel, és általában a Szlovák Köztársasághoz való ellenséges viszonnyal vádolta a Magyar Koalíció Pártját (MKP), illetve annak vezetőit Csáky Pált és Duray Miklóst, és felrótta Radicovának, hogy elfogadta támogatásukat. "Nem fogom folytatni ezt a vitát. Az MKP törvényes párt, és az államfőnek kötelessége, hogy minden párttal kommunikáljon" - mondta a vádakra Radicová, aki szerint a magyar kártyát nem ő, hanem "az SNS húzta elő, mégpedig meglehetősen agresszív módon".

Míg Radicová nyugodtan beszélt, Gasparovicon meglátszott a feszültség. Amikor a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát akarta említeni, a "kárpátaljai parlamentről" beszélt.

Bármilyen témáról volt is szó, Gasparovic minduntalan a "nemzeti" témához tért vissza. Egy Mikulás Dzurinda volt kormányfőt és pártját érintő kérdéssel kapcsolatban is azt kezdte fejtegetni, hogy Radicová a kilencvenes évek elején ellenezte az önálló szlovák állam megalakulását.

Radicová és Gasparovic vasárnaptól szerdáig négy szlovák televízióban folytatott vitát. Csütörtök reggeltől a szombati elnökválasztás befejezéséig kampánycsend van Szlovákiában.