NATO-tag lett Albánia és Horvátország

Vágólapra másolva!
Szerdán belépett a NATO-ba Albánia és Horvátország. A NATO-tagországok száma ezzel 26-ról 28-ra növekedett. A szövetség további bővítése egyelőre nincs napirenden.
Vágólapra másolva!

Albánia és Horvátország szerdán belépett a NATO-ba - jelentette be James Appathurai, az észak-atlanti szövetség szóvivője Brüsszelben. Washingtonban a két új tagállam nagykövetének jelenlétében ünnepséget tartottak a csatlakozás alkalmából. A James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes által szervezett ceremónián a zágrábi kormány washingtoni nagykövete közölte, hogy országa kész részt venni a NATO afganisztáni hadműveleteiben.

"Albánia és Horvátország nagyon keményen dolgozott azért, hogy eleget tegyen a szövetségesi tagság feltételeinek a demokráciát és hadseregének állapotát illetően" - mondta Appathurai.

Albánia és Horvátország azután vált hivatalosan a NATO tagjává, hogy az összes szükséges ratifikációs okmányt letétbe helyezték a washingtoni külügyminisztériumnál. A csatlakozás utolsó akadálya hétfőn hárult el, miután Szlovénia is letétbe helyezte a Horvátországra vonatkozó ratifikációs dokumentumokat az amerikai külügyminisztériumnál. Danilo Türk szlovén elnök pénteken írta alá Ljubljanában az erről szóló törvényt. A két állam közötti határvita korábban megakasztotta a horvát EU-csatlakozási folyamatot, de Szlovénia közölte, hogy a vita nem gátolhatja Zágráb NATO-csatlakozását.

Mint a washingtoni külügyi szóvivő elmondta, Horvátország és Albánia már a szövetség tagjaként vesz részt a NATO 60. évfordulóján rendezendő hétvégi csúcstalálkozón a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben. További NATO-bővítés egy ideig nem várható.mmm