Kiakadtak román társaikon magyar EP-képviselők

Vágólapra másolva!
Felháborodva tiltakoztak magyar szocialista és fideszes EP-képviselők egy román társaik által szervezett konferencia ellen, amely a "magyar szovjetköztársaság" bukásáról szól. A tiltakozók szerint már a cím is történelemhamisítás, egy RMDSZ-képviselő szerint pedig a konferencia a román választási kampány része.
Vágólapra másolva!

Tabajdi Csaba szocialista és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő is tiltakozott a "Közép- és Kelet-Európa politikai stabilizációja az I. világháború után: a magyarországi szovjetköztársaság bukása" című szerdai konferencia ellen, melyet Adrian Severin és Victor Bostinaru román szocialista képviselő rendez szerdán Brüsszelben.

Szájer József Martin Schulznak, az Európai Szocialista Frakció vezetőjének írt levelében azt írja: "visszautasítjuk a címet, amely megszégyeníti hazánk nevét, és egy olyan összefüggésbe helyezi, amely a történelmet eltorzítja, félremagyarázza, és igazságtalanul értelmezi." Szájer kéri a frakció vezetőjét, "ítélje el az összes ilyen, az ön frakciójától származó kezdeményezést, amelyek teljeséggel ellentétesek az alapvető európai normákkal és közös értékeinkkel".

Tabajdi Csaba ugyanakkor személyesen a szervezőknek, vagyis saját frakciótársainak írt levelet, melyben az erdélyi Új Magyar Szó cikke szerint azt írja: "A történelmi tényeket veszi semmibe az, aki az 1919-ben megalakult Tanácsköztársaságot Szovjet Köztársaságnak nevezi." "Kérem önöket, ne használják fel politikai célokra ezeket a kényes kérdéseket" - fordult a szervezőkhöz Tabajdi. A képviselő az Új Magyar Szónak azt mondta, nem lát sok esélyt arra, hogy Severinék elhalasszák a rendezvényt. "Ám az mindenképpen precedens nélküli, hogy az Európai Parlamentben történelmet hamisító konferenciát szerveznek."

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője az erdélyi lapnak azt mondta, a konferencia a romániai választási kampány része. Adrian Severin és Victor Bostinaru az Európai Szocialisták Pártja (PES) romániai küldöttségének nevében szervezik az eseményt, melyre szlovák, román és lengyel történészeket hívtak meg. A meghívottak között szerepel egy erdélyi magyar történész - a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára -, Hunyadi Attila neve is, írja az Új Magyar Szó.