Felgyújtották Bosnyák Zsófia 400 éves múmiáját

Vágólapra másolva!
Kivonszolta a templom elé, felgyújtotta, és végignézte, ahogy porrá ég Bosnyák Zsófia, közel 400 éves múmiája, a szlovákiai Vágtapolcán egy zsolnai férfi. Tettének oka ismeretlen. A rendőrség halottgyalázás miatt indított ellene eljárást. Bosnyák Zsófiát sok helyi szentként tisztelte.
Vágólapra másolva!

Porrá égett szerdán délelőtt az észak-szlovákiai Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) Bosnyák Zsófia (Wesselényi Ferencné) közel 400 éves múmiája - közölte a szlovák rendőrség. A múmiát a vágtapolcai római katolikus templom kápolnájában őrizték. Egy 31 éves zsolnai férfi a helyi cukrászdából kikért kulccsal látogatás ürügyén jutott be a templomba. Rövid idő múlva kihúzta a koporsót a templom elé, ahol ismeretlen anyaggal leöntötte és felgyújtotta, majd végignézte ahogy elég. Még a helyszínen letartóztatták. Beismerte tettét. Cselekedetének oka egyelőre ismeretlen.

A hatóságok halottgyalázás miatt indítottak büntetőeljárást a férfi ellen. Ezért egytől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, ha bűnösnek találják.

"Biztosra veszem, hogy az elkövető meghibbant, pszichikailag beteg volt, mert normális ember ilyesmit nem tud elkövetni" - mondta újságíróknak Katarína Králiková, a cukrászda tulajdonosa. A templomkápolna kulcsa már évek óta a cukrászdában volt, a látogatóknak onnan kellett kikérniük, ha meg akarták nézni Bosnyák Zsófia múmiáját. Látogatókból állítólag mindig volt elég, míg a környék lakossága szentként tisztelte Bosnyák Zsófiát. Milan Lazar, Vágtapolca polgármestere tragédiának minősítette az esetet. "Éppen születése 400. évfordulójának megünneplésére készültünk. Nem tudok napirendre térni a történtek felett" - mondta.

"Szerintem az illető őrült volt. Tette elkövetése után a fa alatt ült és nevetett. Amikor megkérdeztem miért tette, csak annyit mondott: Hát üssetek agyon, üssetek agyon. Ha nem tartóztatnak fel a rendőrök, azt hiszem, megvertem volna. Bosnyák Zsófia a patrónusunk volt. Nagyon sokat jelenlett mindannyiunk számára" - mondta Justína Kozánková helyi lakos.

Bosnyák Zsófia Wesselényi Ferenc magyar nádor rendkívül vallásos felesége volt, halála után földi maradványait a sztrecsnói (sztrecsényi) vártemplomban helyezték el. Mumifikált holttestét 1689-ben, 45 évvel halála után vitték át a vágtapolcai templomba.

"Barbárnak és nagyon sajnálatosnak" minősítette és a katolikus egyház nevében élesen elítélte a tettet Tomás Galis zsolnai egyházmegyei püspök. "A zsolnai egyházmegye püspöke a ma történtek ellenére is arra szólítja fel a híveket, hogy továbbra is hívő feleségként és anyaként tiszteljék Bosnyák Zsófiát. A püspök azt tervezi, hogy az idei évet születésének 400. évfordulója alkalmával Bosnyák Zsófia évének nyilvánítja az egész egyházmegyében" - közölte a zsolnai egyházmegye.

Tragédiáról beszélnek a sztrecsnói vármúzeum alkalmazottai is. "Az úrnő 35 évet élt itt a várban, és itt is halt meg. Egész életét a jótékonyságnak szentelte, mindig mindenkin segített, ahogy tudott. Szentnek tartották. A mi számunkra csak ma halt meg" - nyilatkozta Adriana Brziaková, a zsolnai Vág Menti Múzeum munkatársa. Helyi lakosok a templom előtt az esti órákban Bosnyák Zsófia emlékére gyertyákat gyújtottak.