Slotáék ijesztgették a szlovákokat a kamu magyar autonómiával

Vágólapra másolva!
A szlovákiai Új Szó napilap szerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) beismerte: ők adták fel a hirdetést, amelyben azt írták az ellenzék államfőjelöltjéről, hogy autonómiát ígért a magyaroknak. Az SNS és Robert Fico kormányfő pártja is a jelenlegi elnököt, Ivan Gasparovicot támogatja az elnökválasztáson. Fico nem kommentálta az SNS lépését.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai ellenzék államfőjelöltje, Iveta Radicová nevében a magyaroknak autonómiát ígérő hamis szórólapokat terítettek szét ismeretlenek Szlovákia déli régiójában. Nem sokkal ezután egy szlovák regionális lap szerkesztőségének a következő szövegű hirdetést küldték el: "Olyan embert akarunk államfőnek, aki az autonómia fejében megszerezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását, vagy olyat, aki Szlovákia érdekeit védi? Szlovákok, válasszuk meg Ivan Gasparovicot szlovák államfőnek!"

A szlovákiai elnökválasztás második fordulója április 4-én lesz: a szavazóknak a legerősebb kormánypárt és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által támogatott jelenlegi elnök, Ivan Gasparovic és Radicová között kell választaniuk. A múlt héten Gasparovic, a kormányfő és a kormánypártok is elhatárolódtak a Radicová-ellenes hirdetésektől.

A hét végén azonban az SNS alelnöke, Anna Belousovová beismerte, hogy ő adta fel a hirdetéseket - írj az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden. "Ha akarják, feszítsenek keresztre. De az embereknek végre fel kell nyitni a szemét" - jelentette ki az újsághirdetéssel kapcsolatban Belousovová. Azt nem árulta el, milyen bizonyítékok alapján állította, hogy Radicová valaha is autonómiát ígért volna a magyar nemzetiségű választóknak.

Az SNS tagadja, hogy köze volna a magyaroknak autonómiát ígérő hamis röplapokhoz. Belousovová szerint maga Radicová irányította a szórólapok terjesztését, mert azt a látszatot akarta kelteni a szlovák választók szemében, hogy őt minden oldalról támadások érik, hamisítják röplapjait, "ő az a szegény nő, akit az erős férfiak bántanak" - olvasható az Új Szóban.

Robert Fico kormányfő nem reagál az SNS hirdetésére. "Nem nyilatkozunk. A kormányfő figyelemmel kíséri a kampányt, de nem reagálunk" - mondta Silvia Glendová szóvivő.

Marek Trubacot, Gasparovic szóvivőjét nem érte el az Új Szó. Az államfő kampányfőnöke, Jozef Grapa azt mondta: nem tudja, milyen megfontolásból adta fel az SNS a hirdetést. "Nem tudom, mi inspirálta őket, ezért érdemben nem akarom kommentálni. Vélhetőleg ez reakció Radicová kampányára, aki szüntelenül és indokolatlanul támadja Ivan Gasparovicot. Mi nem folyamodnánk ilyen módszerekhez" - magyarázta az Új Szónak Grapa. Bár azt kijelentette, hogy stábja nem rendelne ilyen hirdetést, az SNS lépéseitől egyértelműen nem határolódott el.