Megérkezett Londonba Obama

Vágólapra másolva!
Kedd este a Londontól északra fekvő Stansted repülőtéren landolt Barack Obama amerikai elnök repülőgépe. Obamának ez az első jelentősebb külföldi útja hivatalba lépése óta. A turnét a briteknél kezdi, és a törököknél fejezi be.
Vágólapra másolva!

Kedd este megérkezett Londonba Barack Obama amerikai elnök, akinek hivatalba lépése óta ez az első jelentősebb külföldi útja. Obama a brit fővárosban a a G20 csúcstalálkozón kezdi világ körüli turnéját, utána részt vesz a hétvégi NATO-csúcson, majd ellátogat Cseh- és Törökországba is. Fő célja az USA vezető diplomáciai szerepének helyreállítása - írja a BBC. Az elnöki különgép a Londontól északra fekvő Stansted repülőtéren szállt le, a városba az elnöki helikopter szállította Omabát. A G20-csúcson a világ vezető nagyhatalmai várhatóan a globális pénzügyi rendszer szabályozásának átdolgozásáról, gazdaságélénkítő intézkedésekről és a szegény országok megsegítéséről egyezkednek majd.

A csúcsig hátralévő két napban Obama intenzív tárgyalásokat folytat majd Gordon Brown brit miniszterelnökkel, találkozik David Cameron brit ellenzéki vezérrel, és az angol királynővel is. Többek között négyszemközt tárgyal majd Dimitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao kínai elnökkel, Manmohan Singh indiai miniszterelnökkel és Abdullah szaúdi királlyal.

Az amerikai elnök pénteken Strasbourgba utazik a NATO- csúcsra, ahol Nicholas Sarkozy francia elnökkel találkozik, majd Angela Merkel német kancellár fogadja Baden-Badenben. Csehországban USA-EU csúcstalálkozót tartanak részvételével, majd a török fővárosba, Ankarába repül.