Guruló pánikszobáját is Európába hozza Obama

Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik Barack Obama amerikai elnök európai körútja, amelynek első állomása London, ahol a gazdasági világválságról tanácskoznak majd a G20 csoport tagjai. A fennakadások elkerülése érdekében az elnöki gép egy kisebb reptéren száll le, a brit főváros utcáin pedig a guruló pánikszobának hívott speciális autójával fog közlekedni Obama.
Vágólapra másolva!

"Amikor Bush elnök néhány éve a Heathrow-ra repült, az egy rémálom volt, sok más járatnál okozott fennakadást" - a brit külügyminisztérium szóvivője ezzel magyarázta a Guardiannek, hogy miért kerestek másik repteret a kedden Nagy-Britanniába érkező Barack Obama amerikai elnök fogadásához.

Az Air Force One végül a Heathrow-nál jóval kisebb forgalmú és Londontól távolabb fekvő Stansteden fog leszállni, de a minisztérium azt nem árulta el, hogy miért épp ezt választották a brit fővárost kiszolgáló öt repülőtér közül.

Stanstedet használja az egyik legismertebb fapados légitársaság, a Ryanair is, a reptér szóvivője azonban a Guardiannel közölte, hogy az utasoknak nem kell fennakadástól tartaniuk, mert Obama gépe nem a fő terminálra érkezik.

Az amerikai elnök európai körútjának első állomása a brit főváros, ahol a legfejlettebb ipari országokat és feltörekvő államokat (például Kína, Brazília) tömörítő G20 csoport tanácskozik a globális gazdasági válság megfékezéséről és a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakításáról.

A résztvevők közül a legnagyobb figyelem minden bizonnyal Obamára irányul, akinek ez az első tengerentúli útja januári beiktatása óta. Tavaly nyáron még elnökjelöltként volt egy európai körútja, amelynek berlini állomásán több százezer ember előtt mondott beszédet.

Már akkor nagy felhajtás volt körülötte, de a Guardian szerint most mintegy 500 fős kíséret utazik vele, akik között még ápolónők és sebészek is vannak. Európába szállították guruló pánikszobának hívott autóját, a Cadillac One-t, amely gépfegyverekkel, éjjellátó kamerákkal van felszerelve, és szükség esetére még a vércsoportjának megfelelő vért is raktároztak el benne.

A londoni tanácskozás után április 3-4-én a NATO csúcsértekezletén vesz részt Obama, majd az Európai Unió elnökségét jelenleg betöltő Csehországba utazik, ahol cseh és uniós vezetőkkel találkozik - derült ki a Fehér Ház egyik korábbi közleményéből.