Jóváhagyta az új kormányt az izraeli parlament

Vágólapra másolva!
Megszavazta az izraeli parlament a Benjamin Netanjahu vezette koalíciós kormányt kedden. A koalícióban öt párt vesz részt, a kormányban 30 miniszter szolgál majd, a tárcák közül tucatnyi juthat Netanjahu pártjának. A kormányfő azt ígérte, teljes békére törekszik az arab világgal.
Vágólapra másolva!

Hatórás vita után az izraeli parlament jóváhagyta kedd este Benjamin Netanjahu jobboldali kormányát. A 120 fős parlamentben 45-en ellenezték, öten tartózkodtak, és 69 képviselő támogatta, hogy Benjamin Netanjahu - tíz év alatt másodszor - elfoglalja a miniszterelnöki széket. Netanjahu azt ígérte, hogy teljes békére törekszik az arab világgal, ugyanakkor "az emberiséget és Izraelt fenyegető legfőbb veszélynek" nevezte Iránt, ha az iszlám köztársaság atomfegyverre is szert tesz. Lehetségesnek nevezte a palesztinokkal való békét, de az állam szót nem mondta ki ezzel kapcsolatban, ami kiváltotta a palesztinok elégedetlenségét.

Izrael történetének 32. kormányában a Netanjahu vezette Likudon kívül a Munkapárt, az ortodox szefárd Sasz, valamint a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) és a telepesek radikális pártja, a Zsidó Haza vesz részt. A Likudnak 27, a Munkapártnak 13, a Jiszráel Béténunak 15, a Sasznak 11, míg a Zsidó Hazának 3 képviselője van a törvényhozásban. A nagy létszámú koalíciós kormányban várhatóan harminc miniszter lesz.

A Likudnak a legjobb esetben is csak tucatnyi tárca jut, mindenekelőtt a pénzügy, az oktatás, a közlekedés, a távközlés, a környezetvédelem, a kultúra és sport, ami több Likud-párttag körében elégedetlenséget keltett. A külügyi tárca várományosa Avigdor Lieberman, a Jiszráél Béténu vezetője, a védelmi ügyekért a posztot jelenleg is betöltő Ehud Barak, a Munkapárt elnöke lesz felelős, míg a belügyi tárcát a Sasz első embere, Éli Jisai kapja.