Vágólapra másolva!
Több mint 250 emberrel a fedélzetén elsüllyedt egy illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjainál. Az eltűntek számáról ellentmondásosak az információk, de legalább kétszáz embernek veszett nyoma. A líbiai hatóságok szerint további két bárka is elsüllyedt a Földközi-tengeren tomboló heves szélviharban.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg legalább kétszáz illegális bevándorló fulladt a tengerbe Líbia partjai közelében - közölte kedden a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A szervezet szerint a líbiai hatóságok arról számoltak be, hogy három túlzsúfolt bárka is felborult és elsüllyedt vasárnap a heves szélviharban a Földközi-tengeren, nem messze az észak-afrikai partoktól. Az IOM feltételezi, hogy az illegális bevándorlók - köztük nők és gyerekek - Olaszországba próbáltak eljutni a bárkákon, melyek egyikén sem voltak életmentő eszközök.

Az eltűntek számáról ellentmondásos hírek jelentek meg. Az Oae című líbiai újság úgy tudja, hogy a parti őrség 23 holttestet talált a három rozoga bárka roncsai közelében, és legalább 251 embernek veszett nyoma a háborgó tengeren. Az IOM eredetileg 300 eltűntről számolt be. Később a szervezet egyik szóvivője, Laurence Hart 23 túlélőről, 21 holttestről és 213 eltűntről beszélt az AFP francia hírügynökségnek. Az IOM egy másik szóvivője, Jean-Philippe Chauzy viszont megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek, hogy több mint 300 ember után kutatnak a tengeren. Olaszországban pedig úgy tudják, hogy 250 és 500 között lehet azoknak a menekülteknek a száma, akiknek nyoma veszett a hétvégén a Földközi-tengeren Líbia és az olasz partok között.

A líbiai újság biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy egy negyedik hajó is vészhelyzetbe került az ország partjainál, de azt a parti őrségnek sikerült kivontatnia Tripoli kikötőjébe. Ennek a bárkának az összes utasa, több mint 350 teljesen kimerült ember megmenekült, de közülük tizenheten kórházi kezelésre szorultak. A 350 ember megmeneküléséről szóló hírt az IOM is megerősítette az AP hírügynökségnek.

A BBC csak egy, 250 embert szállító hajó elsüllyedéséről számol be. A líbiai hatóságok 23 túlélőről és 21 halálos áldozatról beszéltek - írja a BBC. A hajó utasai egyiptomiak, tunéziaiak és palesztinok voltak.

Minden évben több tízezer illegális bevándorló próbál eljutni a tengeren át Európába egy jobb élet reményében. Líbia vált az egyik csomóponttá ezekhez az utakhoz - teszi hozzá a BBC. A bevándorlók csónakjai gyakran alkalmatlanok a tengeri hajózásra, ezért sok a halálos szerencsétlenség.

António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa "egy globális jelenség legutóbbi tragikus példájának" nevezte a hétvégi tragédiát, amely szerinte "az embercsempészeti idény" kezdetét jelzi a Földközi-tengeren.