Kiadná Zentait Magyarországnak egy ausztrál bíró

Vágólapra másolva!
Kiadható a magyar hatóságoknak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly - döntött egy ausztrál bíró. Zentait azzal vádolják, hogy 1944-ben halálra kínzott egy zsidó fiatalt, ő azonban tagadja ezt. A kiadatásról a végső döntést az ausztrál igazságügyi miniszter mondja ki.
Vágólapra másolva!

A perthi szövetségi bíróság egyik bírája támogatásáról biztosította azt a tavalyi bírósági döntést, amely szerint a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Zentai Károlyt kiadhatják a magyar igazságszolgáltatásnak. A bírósági döntés ugyanakkor hét napi haladékot ad a végrehajtásnak, ez idő alatt Zentai ügyvédei fellebbezhetnek a szövetségi bírói testülethez. Az ügyben a végső döntést Robert McClelland igazságügy-miniszternek kell kimondania.

Zentait Magyarországon azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Zentai tagadja az ellene felhozott vádakat, és állítja, hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon. A tavalyi döntés ellen benyújtott fellebbezésükben Zentai ügyvédei azzal próbáltak érvelni, hogy az állítólagos gyilkosság, amellyel védencüket vádolják, az akkori magyar törvények alapján nem minősült háborús bűncselekménynek. John Gilmour bíró kedden nyilvánosságra hozott határozatában viszont kimondta: a szóban forgó gyilkosság háborús bűncselekménynek minősül és alapot szolgáltat a kiadatásra - írta a WA Today ausztrál hírportál.

A nyugdíjasként a nyugat-ausztráliai Perthben élő 86 éves Zentai ügye négy éve húzódik. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amelynek alapján a magyar Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. Zentait 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai családja is tiltakozik a kiadatás ellen, szerintük az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz.