NATO-tag lesz a héten Horvátország és Albánia

Vágólapra másolva!
A héten hivatalosan is csatlakozhat a NATO-hoz Albánia és Horvátország. A két új tag már részt vesz a NATO 60. évfordulójára szervezett hétvégi csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is csatlakozik a NATO-hoz a héten Horvátország és Albánia, miután Szlovénia letétbe helyezte a ratifikációs dokumentumokat az amerikai külügyminisztériumnál. Szlovénia a horvát NATO-tagság ratifikációjáról szóló okmányt aznap, az albán csatlakozásét pedig március 3-án adta át. Ezzel lezárult a két ország csatlakozási folyamata, tagságukat mind a 26 tagállam ratifikálta. Jaap de Hoop Scheffer főtitkár ezután hivatalos meghívót küld nekik.

Horvátország és Albánia már a szövetség tagjaként vesz részt a NATO 60. évfordulóján rendezendő hét végi csúcstalálkozón a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben. Danilo Türk szlovén elnök pénteken írta alá Ljubljanában a horvát NATO-csatlakozást ratifikáló törvényt. A két állam közötti határvita korábban megakasztotta a horvát EU-csatlakozási folyamatot, de Szlovénia közölte, hogy a vita nem gátolhatja Zágráb NATO-csatlakozását.