Népirtás kapcsán ítéltek egy ruandait Hollandiában

Vágólapra másolva!
Húsz év börtönre ítélt egy ruandai férfit egy holland bíróság olyan gyilkosságok miatt, amiket a ruandai népirtás idején követett el. A férfit Hágában tartóztatták le, miután menekültstátusért folyamodott.
Vágólapra másolva!

Háborús időkben elkövetett bűnökért húsz év börtönre ítélt egy ruandai férfit egy holland bíróság hétfőn. Joseph Mpambara a ruandai háború és népirtás idején, 1994 áprilisában vett részt gyilkosságokban és nők megerőszakolásában, de Hágában tartóztatták le, miután menekültstátusért folyamodott.

Az afrikai országban félmillió embert öltek meg négy hónap leforgása alatt a hutu nemzetiségű milíciák vezetésével. Az áldozatok többsége a kisebbségi tuszik voltak. Mpambara a vád szerint egy templomban bujkáló tuszik elleni akcióban vett részt, emellett egy mentőautóból személyesen rángatott ki és ölt meg hat embert. Két nőt meg is erőszakolt, mielőtt meggyilkolta őket.

Mpambarára az ügyész 40 év börtönt kért. A bíróság egyebek között azért enyhítette a kért büntetést, mert polgári személyről van szó, nem pedig katonáról.