Gasparovic és Radicová jutott tovább a szlovákiai elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
43,57 százalékos részvételi arány mellett ért véget a szlovákiai államfőválasztás első fordulója. Végeredmény vasárnap délelőttre várható. 98 százalékos feldolgozottság alapján a nem hivatalos eredmény: a második fordulóba a két legesélyesebbnek tartott jelölt jutott tovább: a parlamenti ellenzék jelöltje, Iveta Radicova és a legerősebb kormánypárt, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatottja, Ivan Gasparovic jelenlegi elnök. A kettejük közötti szavazatkülönbség kisebb volt a vártnál.
Vágólapra másolva!

Szombaton este tíz órakor véget ért a szlovákiai államfőválasztás első fordulója, bezártak a választási helyiségek. A voksoláson a bejegyzett választók 43,57 százaléka vett részt. A nap folyamán semmiféle olyan incidensről nem érkezett jelentés, amely befolyásolta volna a voksolást - közölte késő este az országos választási bizottság.

Hét jelölt volt, a nem hivatalos eredmény szerint Ivan Gasparovic, a két legerősebb koalíciós párt jelöltje, jelenlegi államfő, illetve Iveta Radicová, az ellenzék közös jelöltje jutott tovább az elnökválasztás második fordulójába. A szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján Gasparovic megkapta a leadott szavazatok 46,91 százalékát, míg Radicová 37,86 százalékot szerzett. A további öt jelölt közül a legjobb eredményt - 5,39 százalékkal - Frantisek Miklosko érte el.

Helyi megfigyelők szerint a Gasparovic és Radicová szavazatai közötti különbség - körülbelül 165 ezer voks - kisebb a vártnál. Gasparovic elégedett az eredménnyel, de a választáshoz csak a hivatalos eredményhirdetés után fűz kommentárt. Radicová szintén elégedett. "Kellemes, ha az különbség kisebb a vártnál" - mondta.

Radicovát, a parlamenti ellenzék közös elnökjelöltjét a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) is támogatta. "Biztos vagyok abban, hogy Radicová a magyarok körében nagy támogatásnak örvend, és a magyarok körében nagy győzelmet arat" - nyilatkozta újságíróknak Csáky Pál, az MKP elnöke, aki Radicová stábjában várta az eredményeket.

A választás első fordulójában csak akkor választották volna meg az elnököt, ha az egyik jelölt megszerezte volna az összes bejegyzett választó több mint felének a szavazatát. Mivel ez nem történt meg, április 4-én második forduló lesz, ahol a győzelemhez már csak egyszerű többséget kell szerezni.