Finomította a Vatikán a pápa óvszeres kijelentését

Vágólapra másolva!
Beszúrta a Vatikán a kockázat szót a pápa AIDS-szel kapcsolatos megjegyzésébe, hogy enyhítse a XVI. Benedek kijelentése által keltett felháborodást. A pápa kedden azt mondta, az óvszerosztás súlyosbítja az AIDS problémáját.
Vágólapra másolva!

Finomított a pápa AIDS-szel kapcsolatos nyilatkozatán szerdán a Vatikán. A héten afrikai körútra indult XVI. Benedek kedden újságíróknak azt mondta, hogy az AIDS egy olyan "tragédia, amit a pénz egyedül nem képes megoldani, ahogy az óvszerek osztogatása sem", és az óvszerosztás "súlyosbítja a problémát". Szavai hatalmas felháborodást váltottak ki világszerte, többek között az AIDS ellen küzdő szervezetek körében. A Szentszék a tiltakozások hatására közölte, a pápa valójában úgy értette, hogy az óvszerek növelik a probléma súlyosbodásának kockázatát.

A Vatikán a honlapján jelentette meg a pápa előző napi kommentárjait, és itt már szerepelt a szövegben a kockázat szó. Átírták az óvszerre használt kifejezést is. XVI. Benedek eredetileg az olasz 'preservativo' (óvszer) szót használta, amit a 'profilattici'-re (védőeszköz) változtattak, később azonban visszaírták az eredeti verziót.

Eközben Spanyolország bejelentette, hogy egymillió óvszert szállítanak Afrikába az AIDS elleni védekezés segítésére. A madridi egészségügyi minisztérium szerint a szállítmánnyal az AIDS és a HIV vírus afrikai terjedését szeretnék megakadályozni. Az óvszereket Szenegálba, Namíbiába, Tanzániába, Angolába, Kenyába vagy Burkina Fasóba küldik majd.