Sarkozy túlélte a NATO-szavazást

Vágólapra másolva!
A francia törvényhozás támogatta Nicolas Sarkozy elnök döntését arról, hogy Franciaország ismét teljes jogú tagja legyen a NATO-nak. A bírálók szerint ezzel az ország elveszíti önállósága egy részét. Sarkozynek nem volt szüksége a nemzetgyűlés jóváhagyására, a szavazással azonban megerősödve került ki az ügyben kialakult vitából.
Vágólapra másolva!

A képviselők 329 igen szavazattal és 238 nem ellenében jóváhagyták Nicolas Sarkozy elnök döntését arról, hogy Franciaország visszatér a NATO integrált katonai parancsnokságába. A döntés nem igényelt parlamenti jóváhagyást, de Francois Fillon miniszterelnök külön kérte, hogy a kritikusok elmondhassák véleményüket, és egyúttal demonstrálni lehessen a mögötte álló többséget.

Az ellenzéki frakciók egységesen nemmel szavaztak, de Sarkozy pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) néhány képviselője is tiltakozott. Ez volt az második eset, hogy Fillon egy külpolitikai kérdés által kiváltott belpolitikai vita miatt bizalmi szavazást kért a nemzetgyűlésben kormánya ellen.

Sarkozy a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy országa visszatér a NATO integrált katonai parancsnokságába, ahonnan 43 évvel ezelőtt Charles de Gaulle néhai elnök döntését követően lépett ki. A döntés kritikusai szerint ezzel Franciaország sokat felad az Egyesült Államoktól való függetlenségéből.

Az elnök azonban épp ellenkezőleg gondolja, szerinte az ország önállósága fog erősödni azáltal, hogy nagyobb szava lesz a NATO döntéseiben. Franciaország jelenleg is aktív szereplője a katonai szövetségnek, az öt legnagyobb befizető között van, Afganisztánban pedig háromezer katonája állomásozik.