A román elnök kritizálta Sólyom Lászlót

Vágólapra másolva!
Traian Basescu román államfő szerint Sólyom László magyar köztársasági elnök gyakran tesz a román alkotmányt sértő nyilatkozatokat. Basecu így reagált a Sólyom hétvégi romániai utazása körül kialakult diplomáciai viharra. A magyar Külügyminisztérium kedden közölte, elfogadhatatlannak tartja, hogy a román hatóságok akadályozták Sólyom ünnepi látogatását. A románok közölték, hogy nem akarták korlátozni Sólyom utazását, de kifogásolják, hogy a látogatást bejelentő levélben "tanács" helyett "önkormányzat"-nak nevezték Hargita megyét.
Vágólapra másolva!

Kedden a román és a magyar kormány is igyekezett csillapítani a Sólyom László hétvégi látogatása körül kialakult feszültséget, este azonban Traian Basescu román államfő is megszólalt az ügyben, és általánosságban bírálta a magyar elnököt. Egy tévéinterjúban azt mondta, hogy szívesen fogadják Romániában a magyar államfőt és Magyarország valamennyi magas rangú vezetőjét, de Bukarestnek az a kifejezett kérése, hogy ne tegyenek Románia alkotmányának ellentmondó nyilatkozatokat. Basescu szerint ugyanis Sólyom gyakran tesz olyan nyilatkozatot, amely nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát.

Basescu azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy vita alakult ki Magyarország és Románia között, miután a román hatóságok nem adtak leszállási engedélyt magyar államfő repülőgépének, így végül Sólyom autóval utazott a romániai magyarokkal közös március 15-i megemlékezésre.

A magyar Külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott a román kormánynál. A kedden kiadott szóvivői nyilatkozat szerint "az eredetileg március 15-ére tervezett látogatás megszervezését (...) veszélyeztette", hogy a román hatóságok nem engedték leszállni Sólyom gépét. A nyilatkozat szerint Magyarország idejében és megfelelő formában jelezte Romániának az államfő látogatását. "A Külügyminisztérium ugyanakkor nyugtázza, hogy a román rendőrség végül közreműködött az elnöki gépkocsikonvoj akadálytalan haladásának biztosításában" - áll a nyilatkozatban.

A Külügy közleménye szerint a fejlődő román-magyar kapcsolatokba nem illeszkedik ez az incidens: Sólyom látogatásának "megkérdőjelezése a partnerségi kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan". Az ötödik magyar-román együttes kormányülés előkészítése ettől függetlenül tovább folyik - írják.

Önkormányzat helyett tanács

Később a román külügyi tárca is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben ugyan kijelenti, hogy nem akarták korlátozni Sólyom László látogatását, de egyúttal kritikát is megfogalmaz a magyar féllel szemben. Romániának "nem állt és nem áll szándékában korlátozni a magyar hivatalos személyek romániai magánlátogatásait, teljes mértékben tiszteletben tartják a szabad helyváltoztatáshoz való jogot" - tartalmazza az MTI által ismertetett nyilatkozat, amely ugyanakkor kimondja azt is, hogy az ilyen jellegű magánlátogatásokat csak olyan módon lehet bejelenteni és megszervezni, hogy az tiszteletben tartsa az adott ország törvényeit és a diplomáciai szokásjogot.

A román külügyi tárca konkrét kifogást is megfogalmazott. A minisztérium szerint fontos, hogy a diplomáciai dokumentumokban és a megnyilatkozásokban pontosan nevezzék meg a helyhatósági intézményeket, a hibákat, pontatlanságokat vagy félreérthető információkat ugyanis elfogadhatatlannak tartják. Az MTI szerint a közlemény ezzel kimondatlanul is arra utal, hogy a látogatást bejelentő magyar levélben szó szerint fordították le a Hargita megyei önkormányzat nevét (autoguvernare), holott a hivatalos megnevezés szerint az "tanács" (consiliu).

A szóhasználatot kifogásolta Traian Basescu is a tévéinterjúban. A magyar félnek tudnia kellett volna, hova jön, nem jöhetnek a Hargitai önkormányzathoz (autoguvernare), de a megyei tanácshoz igen - mondta Basescu a Realitatea hírtelevíziónak. A riporternek arra a közbevetésére, hogy a magyar fél közben kijavította a szöveget, a román államfő kijelentette: túl későn tette, mivel a berepülési engedélyt addigra már visszavonták. Basescu nyilatkozatából úgy tűnik, hogy az elnök szerint nem véletlen botlásról van szó, hanem egy tudatos hozzáállás eredményéről. A román államfő ugyanis arról beszélt, hogy Sólyom László gyakran látogat Romániába, és gyakran tesz olyan nyilatkozatot, amely nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász a magyar külügyi tárca által a románoknak adott jegyzék súlyát az [origo] kérdésére úgy jellemezte, hogy "a Magyar Köztársaság különös hangsúllyal fejezi ki rosszallását". A diplomáciai jegyzék a nyomatékos közlés formája, általában egy állam rosszallását fejezi ki egy másik felé. Erőteljesebb eszköz, mint a szóbeli jegyzék, de gyengébb, mint a diplomáciai kapcsolatok korlátozása (végső soron felfüggesztése).

A Malév túl későn ment

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályán azt mondták az [origo]-nak, hogy Sólyom egy AN-26 típusú repülőgéppel utazott volna szombaton, a gép a Magyar Honvédség tulajdona. A sajtóiroda szerint protokolláris vagy biztonsági akadályai nem lettek volna annak, hogy Sólyom László menetrend szerinti járattal utazzon. Általában így is szokott külföldre menni - mondták.

Arra a kérdésre, hogy miért nem menetrend szerinti repülőjárattal ment a köztársasági elnök, azt a választ kaptuk, hogy a Malév ugyan indított járatot Marosvásárhelyre szombaton, viszont az államfő nem ért volna időben vissza a vasárnap reggeli Kossuth téri zászlófelvonásra.

Sólyom eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan ment volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. A román külügyminisztérium korábban szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-i székelyföldi látogatása miatt. Mindezek miatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazott oda, majd még szombaton elindult vissza Budapestre.