Lazít Kuba elszigeltségén az USA

Vágólapra másolva!
Lazít a George Bush alatt bevezetett kubai utazási korlátozásokon az USA. A kubai emingránsok gyakrabban és hosszabb időre hazalátogathatnak ezután a szigetre. Lazítanak a szigetországba irányuló élelmiszer- és gyógyszerkivitel szabályain is.
Vágólapra másolva!

Feloldotta a George W. Bush januárban távozott amerikai elnök által öt éve bevezetett kubai utazási korlátozásokat az amerikai kongresszus. A kubai emigránsok ezentúl évente egyszer hazalátogathatnak, korlátlan ideig ott maradhatnak, és ugyanez vonatkozik azokra az amerikai állampolgárokra is, akiknek rokonaik élnek a szigetországban. A Bush alatt bevezetett szabályok szerint háromévente és csak 14 napra lehetett meglátogatni a Kubában élő közvetlen családtagokat.

A szenátusban kedd éjszaka elfogadott törvény lazít a szigetországba irányuló élelmiszer- és gyógyszerkivitel finanszírozási szabályozásán is. A képviselőházban már februárban jóváhagyott jogszabályt Barack Obama elnök várhatóan szerdán írja alá.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a törvényhozóknak írott levelében úgy fogalmazott, hogy a kormány felülvizsgálja Kuba-politikáját, "hogy megtalálja annak a legjobb módját, miként mozdíthatja elő a demokratikus változást Kubában, és javíthatja a kubai nép életét". A mezőgazdasági áruk kubai eladására vonatkozó rendelkezéseken az új törvény érdemben nem változtat. Érvényben marad az egyéb termékek kubai exportját sújtó amerikai embargó és a többi utazási korlátozás is.