Vágólapra másolva!
2000 óta nőtt a katolikus papok száma világszerte, ezzel megállt az ezt megelőző húsz évre jellemző visszaesés. A növekedés az Ázsiában és Afrikában beiktatott papoknak köszönhető, Európában és Amerikában ugyanis évről évre valamivel kevesebben vannak - derül ki a Vatikán statisztikai évkönyveiből.
Vágólapra másolva!

Lassan, de egyenletesen emelkedik a katolikus egyház papjainak száma - derül ki a Vatikán által készített statisztikából. A XVI. Benedek pápa számára készült statisztikai évkönyv szerint 2000 óta minden évben néhány százzal nő viágszerte a papok száma, a növekedés főként az ázsiai és afrikai papoknak köszönhető - írja a BBC.

Míg 2000-ben még 405 178 katolikus pap dolgozott, 2007-re 408 024-re emelkedett a számuk. Ez jelentős változást jelent a megelőző két évtizedhez képest, akkor ugyanis jelentősen visszaesett a katolikus papok száma a világban.

Ázsiában 2000 óta 21 százalékkal, Afrikában 27,6 százalékkal lettek többen. Európában, Észak- és Dél-Amerikában ugyanakkor valamivel csökkent a katolikus papok száma. A papjelöltek számának növekedése mindössze fél százalékos. Az egyházat a közelmúltban több botrány is megrázta, amikor több papot szexuális visszaélésekkel vádoltak - a potenciális papjelöltektől így szigorúbb feltételek teljesítését követelik meg.

A katolikus hívők száma stagnál, a világ népességének 17,3 százaléka körül, derül ki az évkönyvből. Ez azt jelenti, összesen 1,147 milliárd ember vallja magát katolikusnak - írja a BBC.