Először nem indul ETA-barát párt a baszkföldi választásokon

Vágólapra másolva!
Első alkalommal fordul elő, hogy nem indul az ETA szakadár szervezethez köthető párt a baszkföldi parlamenti választásokon. Az ETA arra biztatja a híveit, hogy érvénytelen voksokat adjanak le a vasárnapi szavazáson.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a regionális parlamenti választások vasárnap reggel a spanyolországi Baszkföld és Galícia autonóm tartományokban. Mindkét körzetben szoros eredmény várható, Baszkföldön a helyi szocialista párt és a helyi baszk nemzeti párt között, Galíciában pedig a spanyol Néppárt (PP), illetve a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a galíciai nemzeti párt alkotta koalíció között.

Baszkföldön most fordul elő először, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezethez kötődő tömörülés nem indul a választásokon. Egy bíróság ugyanis eltiltotta a részvételtől az Askatasuna és a Demokrácia 3.000.000 (D3M) pártokat, mert a bíró szerint valójában az ETA politikai szárnyának, a 2003 óta betiltott Batasunának az irányítása alatt állnak. A két radikális csoportot a közelmúltban hozták létre. Az ETA a bírósági döntés kapcsán azt mondta, hogy Baszkföldön politikai apartheid van.

Az ETA pénteken érvénytelen szavazatok leadására buzdította a baszkföldi szavazókat, mert antidemokratikusnak tartja a választásokat, és szerinte a szavazás eredményeképpen létrejövő törvényhozás "fasiszta" lesz. Azt javasolta, hogy a választópolgárok vegyenek ugyan részt a választáson, de a szavazólapon egyetlen jelölt mellett se foglaljanak állást.

A választások eredménye fontos jelzés lesz José Rodriguez Zapatero spanyol szocialista miniszterelnöknek: büntetik-e kormányát a szavazók a gazdasági válság hatásaiért. Galíciában 2,6 millióan, Baszkföldön 1,7 millióan jogosultak szavazni. Az urnákat este nyolc órakor zárják le.