Szúnyogok terjesztette betegség öl Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Több tízezer ember megbetegedett és másfél tucatnyi meghalt Dél-Amerikában a szúnyogok által terjesztett dengue-lázban. Jelenleg nem létezik vakcina a fertőzés ellen, ezért a legveszélyeztetettebb országok - Brazíla, Peru, Paraguay és Bolívia - hatóságai fokozott figyelmet kérnek a lakosságtól. 
Vágólapra másolva!

Már 18 halálos áldozata van Bolíviában a szúnyog közvetítette trópusi betegségnek, a dengue-láznak. Januárban 31 ezer megbetegedést és tizennyolc halálos áldozatot regisztráltak. A legtöbb megbetegedést Santa Cruz területéről jelentették, az esetek 71 százaléka itt fordult elő. A térségben egészségügyi szükségállapotot hirdetett a kormány, és 15 ezer katonát vezényletek oda, hogy segítsék az egészségügyi hatóságok munkáját.

A klasszikus dengue-láz tünetei: magas láz, fej,- és szemfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak, skarláthoz hasonlatos kiütések, szédülés, hányinger. Vérzéses változata sokkalta súlyosabb, és halálos kimenetelű. A betegség emberről emberre nem terjed, hanem a főképpen nappal támadó Aedes Aegypti (dengue) nevezetű szúnyog csípésével, melyekben a térség bővelkedik a fülledt, esős évszakban.

A paraguayi hatóságok felhívták a figyelmet a megelőzésre, mivel a ragály gyorsan terjed a környező országokban is, ahol hasonló klimatikus körülmények vannak. Argentínában 37 beteget és 240 veszélyeztetettet tartanak számon. Nicaraguából 50 klasszikus, Mexikóból 5 klasszikus és 10 vérzéses esetet jelentettek.

A legveszélyeztetettebb országok - Brazíla, Peru, Paraguay és Bolívia - hatóságai fokozott figyelmet kérnek az egészségügyi elvárások teljesítésében. Felszólítják a lakosságot a házak környékén edényekben, ereszekben, kisebb víztárolókban felhalmozódható víz és a szemét rendszeres kiürítésére, cseréjére, tisztítására, mivel ezek a dengue-láz táptalajául szolgálhatnak, valamint a szúnyogriasztók rendszeres használatára.

Jelenleg nem létezik vakcina a fertőzés ellen, így a betegséget bárki megkaphatja a szúnyogoktól fertőzött területeken. Különösen veszélyeztetettek a tíz év alatti gyerekek, az utazók és a szubtropikus zónák lakói. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 50 millió ember érint a világon a betegség, kialakulásának veszélye fokozódott, részben az utóbbi évtizedek globális felmelegedésének következtében.