Cápa támadt egy szörföző fiúra Sydney-nél

Vágólapra másolva!
Cápa harapott meg egy 15 éves szörfözőt vasárnap az ausztráliai Sydney partjainál. Három héten belül ez már a harmadik cápatámadásban a környéken.
Vágólapra másolva!

A 15 éves fiú röviddel napfelkelte után ment szörfözni az apjával az Avalon-strandra, ott harapott a combjába a cápa, és vonszolni kezdte, de végül elengedte. Az apa vitte a partra a gyereket, aki súlyos, de nem életveszélyes sérülést szenvedett. Bár az állat csontig átharapta a fiú lábát, az áldozat állapotát kielégítőnek mondták az orvosok.

A baleset után a hatóságok lezárták a környékbeli strandokat, a vízirendőrség és a vízimentők pedig keresni kezdték a támadót. Az orvosok a harapásnyomok alapján próbálják megállapítani, milyen fajtájú cápa támadhatott a fiatal szörfözőre.

Sydney népszerű strandjainak közelében sokféle cápa él a tengerben, de az ember elleni támadások eddig aránylag ritkák voltak. Az utóbbi három héten belül azonban már három incidens is történt: előbb a haditengerészet egy 31 éves búvárjának egyik lábát és a karja egy darabját harapta le egy 2,7 méteres bikacápa a sydneyi kikötőben, másnap pedig a város világhírű strandján, a Bondi Beach-en harapta le félig egy 33 éves szörföző kezét egy 2,5 méteres nagy fehér cápa.

A cápák számának növekedését és az ember elleni támadások elszaporodását szakértők a környezetvédelem hatásával magyarázzák: a tisztábbá vált vízben a tengeri ragadozók táplálékot keresve a korábbinál jobban megközelítik a partokat.